Smaksatt filmjölk - jordgubb och blåbär/hallon

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Filmjölk

(filmjölk, fil, mellanfil, lättfil, fjällfil, hälsofil, A-fil, acidofilus, dofilus, bifulus, Verum)

Engelsk översättning sour milk, cultured buttermilk

Fransk översättning lait caillé, lait aigre

Italiensk översättning latte cagliato

Tysk översättning Sauermilch, Dickmilch

Spansk översättning leche cuajada

Filmjölk är mjölk som surats genom att tillsätta mjölksyrabakterier (se dito). Bakterierna omvandlar en del av mjölksockret till mjölksyra varvid mjölkproteinerna koagulerar och filmjölken får en tjock konsistens. När mjölken surnat färdigt kyls den ner, varvid syrningsprocessen avstannar. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Historia: Filmjölk introducerades i Sverige 1952 av Mjölkcentralen (nuvarande Arla). Dessförinnan "satte man" så kallad filbunke eller långfil i hemmen. Att sura mjölk är den äldsta förädlade formen av mjölk, vilket förekommit runt om i världen alltsedan man började mjölka kor och getter. Varje land har sina varianter. Läs mer > Om surmjölk.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 103 gram.
  • Fetthalt: Fjällfil 4.2%, filmjölk 3%, mellanfil 1,5%, lättfil 0,5%.
  • Smak/konsistens: Smaken är milt syrlig och konsistensen lite tjock (långfil lite seg).
  • Alternativ vara: Kefir, Onaka (yoghurt).
  • Försäljning: Stort utbud  av 1-litersförpackning. Förekommer med olika fetthalt, neutral eller smaksatt. Även laktosfri, långfil, A-fil, Verbum, KRAV-märkt med flera.
  • Relativt jämförpris: Mycket lågt-lågt. Naturell 10-15 kr/liter. Övriga 15-25 kr/liter. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring: Kallt vid högst +8°C. Ej frysbar. Hållbar i 2 veckor om obruten förpackning.

Varianter: Det finns olika varianter med olika fetthalt och smak beroende på ingående bakterieflora, till exempel yoghurt (läs mer > Yoghurt). Andra varianter som säljs i svenska butiker är bland att Kefir med kaukasiskt ursprung och Onaka med ursprung från Japan. Se respektive vara. Engelsk buttermilk avsåg ursprungligen kärnmjölk, vilket numera benämns "traditional buttermilk". Sägs enbart "buttermilk" avses som regel "cultured buttermilk" vilket är detsamma som filmjölk. Engelsk-amerikansk buttermilk har som regel lösare konsistens än svensk filmjölk.

Hälsa: Filmjölk innehåller cirka 20 % lägre mjölksocker än vanlig mjölk. Personer med laktosintolerans tål därför ofta denna "kulturmjölk".

Hälsofil (A-fil, Onaka, Verbum, Dofilus, kefir): Fil är i sig hälsosam och skonsam för magen. Vissa varianter med speciella mjölksyrebakterier tillsatta anses hälsosammare än andra. Särskilt bakterien Lactobacillicus acidophilus har visat sig ha positiva effekter i tunntarmen och Bifidobacterium lactis i tjocktarmen. Dofilus är ett av Arla registrerat varumärke bestående av de två ovan nämnda bakterierna plus Lactobacillius casai. En annan särskilt omtalad fil med många olika bakterier är kaukasisk kefir (se dito). Läs mer > Mjölksyrabakterier.


SÅ ANVÄNDS FILMJÖLK


Filmjölk äts som den är till frukost eller mellanmål, med olika tillbehör som socker, frukt och flingor. Används även i matlagning och som vätska i bröd (läs mer > Om filmjölksbröd).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09

Läs mer

Om surmjölk, långfil, filbunke

Högt och lågt jämförpris

Yoghurt

Kefir

Om filmjölksbröd

Mjölksyrabakterier

Recept med Filmjölk

Det finns 37 recept med Filmjölk