Om röror, krämer, dippsåser

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om röror, krämer, dippsåser

(dipsås, aptitretarsås, yoghurtsåser, gräddfilssåser, créme fraichesåser, raita)

Engelsk översättning dip sauce

Text ej klar.

Röror till mat

Krämer till mat 


Dippsås är en sås i vilken man doppar mat, till exempel soja till asiatiskt mat. Det kan också vara en god sås som serveras som förrätt vari man doppar chips, grönsaker med mera. Vanligtvis är det någon smakrik vit yoghurt- eller gräddfilssås. Majonnässåser är ett annat alternativ, liksom grönsaksröror. Som dippsås till asiatiska rätter räknas också soja, sesamolja och sötsur sås. I handeln finns en mängd dippmixer att välja bland som blandas med gräddfil eller crème fraiche. Se såsförslag, klicka på recept till höger om bilden ovan.

Yoghurtsåser/dippsåser: En vit sås kan också vara en icke redd sås, helt enkelt en smaksatt kräm av yoghurt, gräddfil eller crème fraiche. Grekisk tzatziki är en sådan sås, liksom indisk Raita, som serveras som en svalkande sås till het mat. Även smaksatt vispad grädde är en slags vit sås. Läs mer > Dippsåser.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-12
Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj