Frysa och tina grönsaker, frukt, bär

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Frysa och tina grönsaker, frukt, bär

Grönsaker, frukt och bär lämpar sig oftast väl att frysas, men undantag finns. Vid infrysning av varor bör frysen bör vara väl avfrostad, inga tjocka islager. Sätt frysen på maximal kyla, helst 1 dygn i förväg.



FRYSA GRÖNSAKER

Frysa grönsaker går bra med undantag för mycket vattenrika grönsaker som tomat och gurka. Grönsakerna skall vara lagom mogna och färska. De flesta behöver först förvällas (hastigt koka) före infrysning.

  • Ansa: Rensa och skölj grönsakerna så att de är färdiga att lagas efter frysning. Dela eventuellt större bitar. Repa blad från stjälkar. Pepparrot fryses in i bit. Paprika kan frysas in rå i ansade halvor eller strimlad. Fyllda paprikor med färs kan också frysas.
  • Förväll: Koka upp rikligt med vatten med lite salt. Förväll lite i taget. Späda grönsaker någon minut, späda rotfrukter 4-5 minuter. Ta upp och kyl av i kallt vatten. Persilja, dill, gräslök och andra bladörter skall inte förvällas.
  • Förpacka så lufttätt som möjligt i fryspåsar eller plastburkar. Märk förpackningen med innehåll, vikt och datum.
  • Frys in i så låg temperatur som möjligt. Frys in glest mellan förpackningarna och inte för mycket i frysen åt gången. Ännu bättre är att först styckfrysa och sedan förpacka.
  • Lagring/hållbarhet: Cirka 1 år om väl förpackat och i temperatur högst -18°C.


FRYSA BÄR

Bär kan frysas med eller utan socker. En stor fördel med infrysning av bär att man mer eller mindre kan undvika socker. Den lingon som saluförs på burk är mycket sockerrikt, även den rårörda. Lingon kan frysas in hela utan socker. Vid behov tar man ut lämplig mängd bär som man kan mosa med lite socker vilket som regel innehåller betydligt mindre mängd socker. Hela bär med lite socker ger dessutom en härlig sötsyrlg smak passande till vilträtter e.d.

  • Välj nyskördat och passa på under säsong att frysa in större mängder.
  • Skölj, ansa och rensa. Låt rinna av väl.
  • Fasta bär (krusbär, vinbär, blåbär, lingon, körsbär) fryses bäst in utan socker. Rabarber skärs i bitar och fryses.
  • Mjuka bär (jordgubbar, smultron, hallon, björnbär) bör frysas med socker, som skyddar mot oxidation dvs färg, smak, konsistens och vitaminer bevaras bättre.
  • Styckfrys mjuka bär så fryser de inte ihop lika mycket. Bred ut dem på en bricka, strö över socker och ställ i frysen. Ta ut, förpacka och ställ in igen.
  • Frystid/hållbarhet: Mjuka osockrade bär 3-4 månader. Övriga 12 månader förtusatt högsta frystemperatur -18°C.
  • Tinade bär bör inte bli rumsvarma. Lägg bären på en bricka. Tina i rumstemperatur 30 minuter. Jordgubbar bör tinas långsamt i kylskåp (1-1,5 timme). 1 liter packade bär tar cirka 3 timmar att tina i rumtemeratur.

FRYSA FRUKT

Frysa frukt sker vanligen med sockerlag och används senare som efterrätt. Mosad frukt går bra att frysa.

Sockerlag: Till 2 kg frukt tar man 1 liter vatten, 1 krm askorbinsyra och 1,5 dl socker om det är äpplen, päron, nektariner eller perikor. Om det är körsbär eller plommon tar man 5 dl socker. Koka vatten med socker tills sockret löst sig. Låt svalna. Tillsätt askorbinsyra.


  • Skala och kärna ur frukten. Skär i mindre bitar. Omogen frukt skållas så att de kan skalas.
  • Lägg i plastburkar och häll på kall sockerlag. Fyll inte ända upp. Frukt och lag sväller i frysen.
  • Hel och halv frukt som kärnats ur kan kokas i sockerlag och sedan stykfrysas. Ta ut och förpacka och sätt in igen i frysen. Bäst är att först halvera större frukt som äpplen och päron. Hela plommon kan frysas som de är.
  • Lagring/hållbarhet cirka 1 år i frys vid högst -18°C.
  • Tining cirka 3 timmar för 1 liter i rumstemperatur.
Läs mer

Frysa och tina kött

Infrysning bröd, frystid bröd

Frysa och tina fågel

Frysa och tina fisk, skaldjur

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj