Surstek är stek som läggs i en starkt syrlig lag av ättika och svagdricka i 1-2 veckor före tillagning. Marineringen var förr ett sätt att bevara kött och samtidigt blev det mört. Själva lagen konserverar köttet men mörar det inte, utan det är tiden som mjukar upp köttet. Som regel använde man magert bakdelskött, varför man också späckade köttet med späcknål efter surningen. Även fettrik bog och högrev eller fårkött kan användas som då inte späckas. Marinaden ger sursteken sin typiska söt-syrliga smak. Sursteken har sitt ursprung från Tyskland där den benämns Sauerbraten som serveras med kokt potatis eller kartoffelklöss/knödeln (läs mer > Om degklumpar som mat).

Marinad: Klassiskt är att sura steken med 1 del stark ättikssprit och 8-10 delar svagdricka. Marinaden kan smaksätts med rotsaker, lök, socker, lagerblad, vit- och kryddpeppar, timjan med fler kryddor. Dock inte vanligt förr, för kryddor var lyx. För viltkött brukar marinaden innehålla krossade enbär.


SÅ TILLAGAS SURSTEK

Köttet marinerades förr i 1-2 veckor, numera vanligen i 2-6 dagar i en mindre sur lag. Därefter bräseras köttet i ett par timmar tills mört. Se recept > Klassisk surstek.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2016-02
Läs mer

Om inläggning, marinering, macerering ¤

Möra kött

Späck

Tysk kokkonst

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj