klara

klara

(klara, klarning, klarifiering, klarifiera = göra klar, genomskinlig t.ex. en sås)

Engelsk översättning clarify = clear, transparent eg. a sauce

Fransk översättning clarifier = clair, transparent par ex. une sauce

Italiensk översättning chiarire = chiaro, trasparente ad es. una salsa

Tysk översättning klären = klar, transparent zB. eine Sauce

Spansk översättning chiarificante = claro, transparente ej. una salsa

Klara (fr. clarifier) innebär att få något grumligt att bli klart/genomskinligt, till exempel en buljong (läs mer > Klar buljong, konsomme). En sås kan klaras med smör (läs mer > montera, blanka av) och en gelé med vispad äggvita. En annan "klarning" är att klara smör (= skira smör), det vill säga att skilja det rena fettet från grumligt skum och partiklar som salt med mera (läs mer > Om smörsåser).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02

Läs mer

montera, blanka av

Om smält smör, smörsåser ¤

Klar buljong, konsommé

Om sås och såser

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj