Sushiverktyg

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sushiverktyg

(risbehållare, risspade, rullmatta)

Sushivertyg till det japanska köket omfattar följande.

  • Större bunke att skölja riset i.
  • Stor kastrull (riskokare) att koka riset i.
  • En massa skålar är bra till ingredienser och tillbehör.
  • Såll (zaru) behövs, som i Japan är av bambu.
  • Risbehållare (hangiri) för att blanda ris med vinäger i och sedan för att förvara riset i under tillredning. En hangiri är en rund, flatbottnad balja av cederträ. 
  • Risspade (shamoji) är en platt slev, vanligen av trä.
  • Fläkt (uchiwa). Klassisk japansk handfläkt.
  • Rullmatta (maki-su) av bambu för att tillverka rullar. Tvättas efter användandet i ljummet rinnande vatten.
  • Skärbräda (manaita). En stor, helst i trä.
  • Kniv (bocho). Vassa knivar. Den vanligaste kniven för en sushikock kallas sashimi-boche. Den är lång och smal.
  • Trälåda (oshiwaku) för att tillverka battera sushi. 

Recept med Sushiverktyg

Det finns 9 recept med Sushiverktyg