ā la lyonnais

Fotograf/bild: Film: Arienne Parzei, Lyon

ā la lyonnais

(Fr. 1. ā la lyonnais = som i Lyon, vanligtvis innehållande lök 2. cuisine des gones = Lyons kokkonst)

Engelsk översättning Fr. 1. ā la lyonnais = as in Lyon, usually containing onions 2. cuisine des gones = Lyon´s cuisine

Fransk översättning 1. ā la lyonnais = comme ā Lyon, généralement avec des oignons 2. la cuisine des gones = cuisine lyonnaise

Italiensk översättning Fr. 1. ā la lyonnais = come a Lione, di solito contenente cipolle 2. cuisine des gones = cucina di Lione

Tysk översättning Fr. 1. ā la lyonnais = wie in Lyon, normalerweise mit Zwiebeln 2. cuisine des gones = Lyoner Küche

Spansk översättning Fr. 1. ā la lyonnais = como en Lyon, generalmente contiene cebollas 2. cuisine des gones = cocina de Lyon

Ā la lyonnais = som i Lyon. Lyon är Frankrikes tredje största stad och näst största storstadsområde med över 2 miljoner invånare. Staden ligger i sydöstra Frankrike där floden Saône mynnar ut i Rhône. Lyon har ett mycket högt gastronomiskt anseende med välkända mästerkockar och väletablerade gastronomiska föreningar som Club Brillant-Savarin och Société des Amis de Goignol. Staden är känd för sina många bouchons (smårestauranger), tillika för sina finkrogar. I området norr om staden ligger den världskända trestjärniga restaurangen Auberge du Pont de Collonges (se dito), även kallad Auberge Paul Bocuse. Här arrangeras Bocuse d´Or - Kock-EM och VM.

La cuisine des gones brukar det lyonnaiska köket kallas. (Gone är lokal franco-provensalsk dialekt med innebörd "i Lyon", men också klänning/dräkt/kappa, eller barn/gosse). Regionen är känd för sin mångfacetterade matkultur och särskilt för rätter innehållande lök, vilket ofta avses med "lyonnais". Lyon lär ha det största utbudet av korvar i Frankrike. Antalet matspecialiteter är nästintill obegränsat.

Klassiska rätter ā la lyonnais (exempel):

  • Machons Lyonnais (från fr. mâcher = tugga) är traditionellt enkla rätter av fläsk, komage och inälvskorv. Rätten härstammar från silkesvävarna i Croix-Rousse som åt dessa serverad med en kanna beaujolais i gryningen på väg hem från jobbet.
  • Boeuf sauté Lyonnais är en fransk pyttipanna av biff skuret i stora tärningar med stek lök och potatis. Se dito recept.
  • Poulet au vinaigre Lyonnais är stekt kyckling med stekt lök i vin och ättika.
  • Quenelles de brochet Lyonnaise är gäddqueneller (färs) i smakrik sås.
  • Andouillettes de Lyon är inälvskorv av gris och kalv serverad med stekt lök. Läs mer > Inälvskorv.
  • Saucisson de Lyon brioché är tjock lökkorv inbakad i en brioche (smörrikt vetebröd, se dito recept). 
  • Pommes de terre Lyonnais är skivad, smörstekt potatis toppad med smörstekt lök och hackad persilja. Se recept > Chateaubriand med rödvinssmör och pommes de terre Lyonnais.
  • Gratinée lyonnaise är en lökgratäng.
  • Bugnes de Lyon är friterade klenäter (bakverk, läs mer > Färdiga klenäter).

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2016-09 

Läs mer

Auberge du Pont de Collonges, Fr

Färdiga klenäter

Inälvskorvar

Fransk kokkonst

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj