Om skomakarlåda

Om skomakarlåda

Skomakarlåda är en klassisk maträtt bestående av stekt skomakarbiff, vilket är den bakre delen av biffraden (läs mer > Biff, ryggbiff nöt). Biffen serveras med skinktärningar eller stekfläsk, lök och potatismos. Maträttens och köttbitens namn uppkommen för att biffskivan liknar den platta låda som skomakaren förr hade sina mätinstrument i och inte för att skomakaren brukade äta denna rätt. För övrigt är en utskuren skomakarbiff ganska platt och rektangulär. Se recept > Skomakarlåda. ICA har utsett rätten till Närkes landskapsrätt (läs mer > Svenska landskapsrätter). Se ICA:s recept via länk nedan.

Namndegenerering: Recept med skomakarlåda tillagas ibland av annat kött som oxfilé, kalvfilé, prinskorv, köttfärs med mera (även torsk!) och kan serveras med andra tillbehör. Varianterna är många vilket beror på degenerering av klassisk receptnamn och för att man inte känner till originalreceptet eller är bekant med skomakarens låda. Att namnge en rätt utan någon koppling till själva rätten är andefattigt. Kockskolan finner detta beklagligt, klassiska recept bör förbli klassiska.

Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10

Läs mer

Svenska landskapsrätter

Biff, ryggbiff nöt

ICA:s recept: Skomakarlåda

Film: Tommy Myllymäki lagar skomakarlåda

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj