English Breakfast Tea

English Breakfast Tea

(Irish Breakfast Tea, Skottish Breakfast tea)

English Breakfast Tea är svart teblandning som kan komma från olika länder, vanligen från Assam i Indien, Sri Lanka och Kenya. I finare varianter brukar det ingå Keemun från Kina (se dito). Variationsrikedomen är stor. Den gemensamma nämnaren är att de är ganska "robusta" teer, som skall matcha tunga engelska frukostar inkluderande fläsk, korv, ägg med mera utan att tesmaken försvinner.

English Breakfast Tea uppfanns i New York! Bruket att dricka te till frukost är en gammal engelsk tradition. Att benämna ett te som engelskt frukostte förefaller ha uppstått första gången i New York. 1843 önskade tehandlaren Richard Davis i New York skapa en ny tesort. Efter en del experimenterande, bestämnde han sig för att använda "Congou som bas, med en aning blommig Pekoe och en ansenlig mängd Powchong" i sitt te och namngav det English Breakfast Tea. Framgångarna med teblandningen gjorde att de lokala konkurrenterna efterfrågade sorten hos grossisterna, men ingen vare sig i New York eller i England hade hört talas om sorten. (Det förekommer andra historier om ursprunget).

Irish Breakfast Tea är en variant med liknade egenskaper som sin engelska förebild. Te från Assam utgör basen. Serveras också med mjölk och socker. I Irland brukar detta te rätt och slätt kallas "tea".

Skottish Breakfast tea är på liknande sätt ett kraftfullt, robust, maltigt te med toner av Scotch Whisky. Även detta med te från Assam som bas.

English Afternnon Tea är ingen tesort utan en klassisk engelsk form av tedrickning på eftermiddagen. Läs mer > Engelsk kokkonst.

Omvandling torrt te: 1 dl = 25 gram. 100 gram = 4 dl.


SÅ ANVÄNDS BREAKFAST TEA


Vattentemperatur: Kokhett. Dragningstid: 3-5 minuter.

Inte helt oväntat avses Breakfast Tea att användas som frukostte tillsammans med mjölk och socker.

Läs mer

Svart te

Engelsk kokkonst }

Keemun, Kina

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj