Pulled beef kärntemperatur 65 och 90ºC

Fotograf/bild: Din Vinguide ¤

Om pulled beef, pulled pork

Engelsk översättning pulled beef, pulled pork

Fransk översättning = viande rayée frite

Italiensk översättning = carne fritta a strisce

Tysk översättning = gebratenes Streifenfleisch

Spansk översättning = carne rayada frita

Pulled beef eller pulled pork är kött tillagad under lång tid tills köttfibrerna faller isär nästan av sig självt. Egentligen är det ett överstekt kött. Köttet skall vara fettrikt så att det inte blir för torrt att äta. Begreppet pulled (eng. = draget) för att man med en gaffel drar isär (strimlar) det färdiga köttet. Rätten har sitt ursprung från vilda-västern där sämre köttstycken fick ligga kvar intill grillglöden tills det var hel genomstekt. Från USA har tillagningssättet spritts till andra länder. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden. Färdiglagad pulled beef/pork före kommer i handeln. Köttet behöver bara värmas upp, men smakar som "restmat".

  • Pulled beef är nötkött företrädesvis framdelskött som högrev (läs mer > Så lagas högrev av nöt) eller oxbringa (läs mer > Så steks, grillas, röks oxbringa).
  • Pulled pork är fläskkött företrädes fläskkarré (läs mer > Så tillagas fläskkarré).

En fransk variant är kött kokad i olja som sedan sönderdelas. Läs mer > Om confit; och > Om rilettes.


TILLAGNING

Man kan steka i ugn, grilla eller röka köttet och man steker på låg värme (100-125ºC). Köttet tillagas tills det lätt faller sönder med hjälp av en gaffel. Tillagningstiden varierar mycket beroende på köttslag och värmetillförsel. Oxbringa och oxbog tar längst tid, runt 10 timmar. En bakdelsstek av nöt ungefär 8 timmar. Motsvarande griskött går snabbare, ungefär 5-6 timmar. Efter halva stektiden packas köttet in i omslagspapper eller folie för att inte få för bränd yta och för att bevara saftighet. Köttet är klart när man kan sticka in en gaffel i köttet och vrida runt fibrerna liknande spagetti. Det finns många receptvarianter.

Kärntemperatur ("innertemperatur"): 65-90ºC. Vid 65 grader är köttet fortfarande lite rosa och inte riktigt färdigt som pulled beef. Vid 80-90ºC är köttet brunt och klart att dras isär. Bild ovan 65 respektive 90ºC.


SÅ ANVÄNDS PULLED BEEF/PORK

Det strimlade köttet används vanligen som fyllning i en burgare eller sandwich.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-05

Läs mer

Så steks, grillas, röks oxbringa

Så tillagas fläskkarré

Så lagas högrev av nöt

Om confit

Om rillettes

Film: Smoked Beef Chuck Roast (Pulled Beef)

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj