skal

Fotograf/bild: pixabay ¤

skal

(1. fruktskal, grönsaksskal 2. äggskal 3. nötskal 4. skaldjursskal, 5. mjukt skal, hårt skal)

Engelsk översättning 1. skin, peelings 2. eggshell 3. nutshell 4. shell

Fransk översättning 1. peau, pelure 2. coque d´oeuf, coquille d´oeuf 3. coquille de noix 4. carapace

Italiensk översättning 1. buccia, pelle 2. guscio d´uovo 3. guscio di noce 4. guscio

Tysk översättning 1. Schale 2. Eierschale 3. Nussschale 4. Schale

Spansk översättning 1. cáscara, piel 2. cascarón, cáscaron de huevo 3. cáscara de ... 4. cáscara, caparazón

Skal = hårdare hölje hos växter och djur som skydd mot skada och uttorkning. Skal kan också avse något annat som är hårt och tunt, till exempel tacoskal.

  1. Fruktskal, grönsaksskal (fr. peau t.ex. apelsinskal = peau d´orange, eller pelure t.ex. lökskal pelure d´oignon).
  2. Äggskal (fr. coquille d´oeuf, coque d´oeuf): Ägg som läggs av landdjur har kalkrikt, hårt skal.
  3. Nötskal (fr. coquille de noix) = det hårda skalet kring en nötkärna.
  4. Skaldjursskal (fr. carapace, även coquille som i coquille Saint-Jaques = kammusslor): Kräftdjur täcks av ett skelett av bl.a. kitin. De flesta blötdjur t.ex. musslor och snäckor har ett yttre skal av kalciumkarbonat.

Skal på säd se > Sädeskornets anatomi.
Skal på ris se > Om ris.
Skala något se > Avlägsna

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02

Läs mer

E170 Kalciumkarbonat

Sädeskornets anatomi

Om ris

avlägsna

Skalverktyg

Så skalas nötter och mandel

Om skaldjur

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj