Knäckebröd av speltmjöl & vanligt vetemjöl

Om veteknäcke

(havreknäckebröd, frukostknäcke, speltknäcke, dinkelknäcke)

Engelsk översättning wheat crispbread

Fransk översättning pain croustillant de blé

Italiensk översättning biscottate di frumento

Tysk översättning Weizen-Knäckebrot

Spansk översättning pan crujiente de trigo

Veteknäcke är ett ljusgult knäckebröd bakat av vetemjöl och/eller grahamsmjöl. Ingår rågmjöl brukar brödet benämnas rågknäcke, även när andelen vetemjöl är större än rågmjöl i brödet. När vanligt siktat vetemjöl används benämns brödet fint eller sprött och när grahamsmjöl (fullkornsvetemjöl , grovt vetemjöl) ingår kallas det grovt. Lätt sötat och garnerat med sesam- eller vallmofrön (bild överst till höger), kallas ibland "frukost­bröd" (hårt frukostbröd). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Speltknäcke (dinkelknäcke) är en variant av veteknäcke. Spelt/dinkel är en klassiskt vetemjöl som anses inom hälsokostbranschen som extra nyttigt. Läs mer > Dinkelvetemjöl.

Butiksveteknäcke: Veteknäcke förekommer i handeln, men inte lika rikligt som rågknäcke. Huvudsakligen som rektangulära eller runda portionsbröd. Brödet är sprödare än vanligt rågknäcke och bryts lättare sönder. Förekommer också som spröda finknäcken (läs mer > Fint knäckebröd).

  • Brödtyp: Hårt flatbröd, knäckebröd. Krispigt.
  • Smak: Knäckebröd är vanligen smakneutralt. Kan ha smak av kryddor och frön.
  • Alternativ vara: Annat knäckebröd, rågknäcke.
  • Försäljning: Förekommer som portionsbröd, dock begränsat med valalternativ. Även glutenfritt. Spelt- och durumknäcke finner man säkrast i hälsokostbutiker.
  • Jämförpris: Vanligt rektangulärt "frukostbröd" är lite dyrare än vanligt rågknäcke, cirka 40 kr/kg, vilket är lågt i jämförelse med annat bröd. Runda, smaksatta portionsbröd är dyrare, 70-100 kr/kg, vilket är ett högt pris relativt annat bröd och mycket högt för att vara tillbehör till mat. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring: Torrt. Mycket lång hållbarhet.

Näring, hälsa: Veteknäcke är som annat knäckebröd mycket näringsrikt. Till skillnad från rågknäckebröd innehåller brödet mindre mängd fibrer och högre andel fett när matolja och fröer ingår (t.ex. 36% i recept > Veteknäcke på surdeg med fröer och örter). Alltså inte lika nyttigt som rågknäcke.

 

 Näring veteknäcke

Kcal/100g

Protein

Fett

Kolhydrat

Fibrer

Salt

Vatten

 Variation

390-410

10-12%

7-10%

65-69%

5-6%

0-1%

5-7%

 Normtal veteknäcke

400

     11%

     8%

      67%

   6%

   1%

   6%

 Normtal rågknäcke

350

     10%

     3%

     60%

20%

   1%

   4%

Källa: Kunskapskokboken 2019

Ingredienser: Veteknäcke består av vetemjöl, rapsolja, vallmofrö, jäst, socker, salt. Andra smaksättare kan förekomma som till exempel kanel.

Baka: Veteknäcke bakas som annat hårt bröd. Läs mer > Så bakas hårt bröd.


SÅ ANVÄNDS VETEKNÄCKE

Vetebröd används som smörgåsbröd och anses särskilt lämpligt som frukostbröd.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10

Läs mer

Om hårt matbröd, knäckebröd

Vanligt vetemjöl, kärnvetemjöl

Grahamsmjöl, fullkornsvetemjöl

Dinkelvetemjöl

Högt och lågt jämförpris

Om fint knäckebröd

Om rågknäcke

Så bakas hårt matbröd

Recept med Om veteknäcke

Det finns 6 recept med Om veteknäcke