Om brödkakor

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om brödkakor

(brödkakor, mjukkakor, rågkakor, rågsiktskakor, hålkaka, siktkakor, hällkakor)

Engelsk översättning brödkaka = swedish flat soft or hard bread

Fransk översättning brödkaka = pain plat suédois, doux ou dur

Italiensk översättning brödkaka = pane piatto svedese, morbido o duro

Tysk översättning brödkaka = schwedisches flaches Brot, weiches oder hartes

Spansk översättning brödkaka = pan plano sueco, blando o duro

Kaka är något som är platt, till exempel pannkaka. Eftersom matbröd ursprungligen var platt i brist på jäsmedel blev det också allmänt kallat kaka. Ost och (bröd-)kaka var något som förr brukade givas åt prästen vid kyrktagning. Idag tänker vi snarare på småkakor än matbröd när vi säger "kaka". Ibland är dessa inte ens platta utan kan ha annan form (formkakor). För att inte bli missförstådd säger vi numera "brödkaka" om matbröd, men då avser vi ändå inte allt bröd som är platt. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Brödkaka: Med brödkaka brukar avses ett platt eller ganska platt och runt bröd, "stundom försett med ett rundt hål i midten" (hålkaka). Den runda platta brödformen återfinns runt om i världen alltifrån latinamerikanska tortillas, till italienskt pizzabröd och indiskt chapati. Alla med lång historisk bakgrund. Nordiska brödkakor är i allmänhet rustikt, kompakt bröd oftast tillagat av lite grövre mjöl som rågmjöl, rågsikt, grahams­mjöl eller lantbrödsmjöl. Förr som regel hård för att bröd kunde bara bakas när kvarnarna snurrade. Däremellan torkade brödet som blev hårt och hålet i brödet var till för att kunna hänga upp skivorna på stänger i kökstaket (läs mer > Hård brödhistoria, spisbröd). Numera avses som regel mjukt bröd som på bilden ovan. Siktkakor är brödkakor bakat på siktat mjöl, det vill säga vanligt vetemjöl och fint rågmjöl.

Varianter: Brödkakor namnges efter ursprungsplats som Hönö- eller Åbokaka, utifrån innehåll till exempel råg- och kornmjölskakor eller karaktär typ hålkakor och grovkakor. Mormors och farmors brödkakor är också förekommande.
Hällakakor är bröd bakat på en häll, det vill säga på en plan yta (spishäll) till exempel i stekpanna. Klassiska är hålkkakor och Hönökakor (se respektive recept). Läs mer via länk nedan.

Ordstäv: Om Erik ger ax, ger Olof kaka. Det vill säga om säden gått i ax till Eriksdagen den 18 maj, brukar skörden vara inbärgad och färdig att användas till bakning Olofsdagen den 29 juli.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Läs mer

Om ojäst bröd, flatbröd

Om mörkt matbröd, rågbröd

Om ljust matbröd

Om tunnbröd

Om tekakor

Hård brödhistoria, spisbröd

Om hönökaka

Recept med Om brödkakor

Det finns 4 recept med Om brödkakor