Hagdahl & Kokkonsten

Charles Emil Hagdahl 1809-1897

(Kokkonsten som vetenskap och konst, Amalia Wallenberg)

Charles Emil Hagdahl (1809-1897), svensk läkare och legendarisk kokboksförfattare. Skrev bl.a. Kok-Konsten som vetenskap och konst, Med särskilt afseende på Helsoläran och Ekonomiens fordringar 1879. Många av recepten är franskinspirerade och de flesta direkt översatta från franska kokböcker. Boken innehåller också fakta om råvaror, servering och näringslära, mycket översatt från Jules Gouffé (se dito).

(Gertrud) Amalia Wallenberg (1864-1959) var dotter till C. E. Hagdahl och gift med Marcus Laurentius Wallenberg. "Wallenbergare" (se recept > Wallenbergare original) lär vara uppkallat efter henne (läs mer > Om köttfärs, färsburgare).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-09

Läs mer

Jules Gouffé 1807-1877

Om kokkonst, gastronomi

Om köttbullar, köttfärsbiffar

Gastronomi.nu

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj