Konserv

Fotograf/bild: Les merveilles de l´industrie 1873

Konserv

(1. konserv 2. konservburk 3. glaskonserv 4. helkonserv, sterilkonserv 5. halvkonserv, kylkonserv)

Engelsk översättning 1. can 2. metal can 3. glass jar

Fransk översättning 1. conserve 2. boîte de conserve 3. conserve en verre

Italiensk översättning 1. conserva 2. lattina. barattolo di metallo 3. potere barattolo di metallo 3. barattolo di vetro

Tysk översättning 1. Konserve 2. Konservendose 3. Glasdose

Spansk översättning 1. conserva 2. lata 3. jarra de vidrio

Konserv är en "förpackning med konserverad mat" och en konservburk är en burk för (eller med) konserverad mat" (läs mer > Om konservering, konservera). Som regel avses burkar av metall, men det finns också burkar av glas som kan förslutas hermetiskt (lufttätt). Dessa brukar användas av hemmakockar och brukar kallas "konserveringsburkar" (se dito).


KONSERVBURKAR 

Konservburk är en hermetisk (lufttät) förpackning för mat som ger innehållet mycket lång hållbarhet. 
Burken öppnades med olika slags konservöppnare (se dito) eller med en medföljande "nyckel" som fästes på en metallremsa på burken som vrids runt burken vilket lossade locket. Numera är burkar ofta försedda med dragflik så att burken enkelt kan öppnas. Det finns så kallad helkonserv och halvkonserv.

  1. Helkonserv (sterilkonserv) är värmebehandlad steril matkonserv, som oöppnad skall ha en hållbarhet av minst 1 år i rums­temperatur. Hållbarheten är dock vanligtvis mycket längre. Burk och mat har steriliserats, det vill säga upphettats till 120-140°C. Alltså mer än pastörisering (70-80°C). Maten är färdiglagad och behöver bara värmas. Läs mer > Om värmekonservering.
  2. Halvkonserv (kylkonserv) är kallbehandlad vara till exempel inlagd sill, med begränsad hållbarhet och behöver förvaras kallt. Halvkonserver skall ha minst 6 månaders hållbarhet om förvarad oöppnad och kallt.

När man hemkonserverar skall man fylla burkarna ända upp och sätta på locket snarast. Ju mindre syre och desto mindre exponering i luften desto bättre. När sylten, gelén, moset kallnar krymper massan och drar till sig locket så att det blir helt tett. Om locket lossar lätt när massan kallnat är förslutningen inte helt tät. Då bör man koka om och fylla på nytt om lång hållbarhet önskas. Ett annat sätt är att koka burkarna i vattenbad. Läs mer > Om värmekonservering.

Produktion: Det produceras cirka 25 miljarder metallburkar av stål eller aluminium per år. Främst runda sådana till mat och dryck Det finns också konservburkar av glas med tättslutande lock.

Hälsa: Man har testat 40 år gammalt älgkött som konserverades under Andra världskriget. Såväl smak, näring och hygien var helt ok. Problemet med plåtburkarna förr i tiden, förutom att de ibland kunde läcka in luft, var att plåten kunde avge ohälsosamma ämnen. Detta åtgärdades genom att förtenna insidan och senare att plastbehandla ytan. Kantstötta burkar kan innebära sprickor i skyddet. Epoxibeläggning på insidan läcker emellertid hormonpåverkande kemikalier till maten. Konserver har dock hittills undantagits av myndigheterna från åtgärder, utom i Japan där beläggning i stort sett ersatts av PET-film. Enligt svenska Livsmedelsverket är mängden som överförs till livsmedlen så liten att den inte utgör någon fara för hälsan, inklusive kantstötta burkar som fortfarande är täta. Glasburkar är i detta fall helt säkra.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-09

Läs mer

Om konservering

Om värmekonservering

Konserveringsburkar

Färdigt kött på burk ¤

Konserverad fisk

Färdiga grönsaker

Konserverade tomater

Fruktkonserver

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj