Köttproduktion

Fotograf/bild: Kunskapskokboken

Köttproduktion

(Sveriges köttproduktion, Världens köttproduktion, Världens största köttproducenter)

Köttproduktionen*) i världen 2017 (exkl. fågel, vilt och självhushåll) var 210 miljoner ton, en ökning med 12,5% den senaste 10-årsperioden och 242% sedan 1961. Världens befolkning ökade samtidigt med 11% respektive 144%. Med andra ord, konsumtionen per person och år ökade - från 20 kilo 1961 till 28 kilo 2017 (+40%). Den stora volymökningen svarar griskött för med nästan fyrdubblad volym på 57 år (+383%). Nötkött ökade i samma takt som världens befolkning (+144%). Produktionen av får- och lammkött ökade under perioden med 11%, medan getköttproduktionen fyrdubblades (+433%). Tamkanin och annat tamkött +147%.
*) Köttproduktion avser så kallad slaktvikt (djuret utan skalle, hud, inälvlor och underben). Läs mer > Om kött.


PRODUKTION PER KÖTTSLAG I VÄRLDEN

Med "kött" avses vanligtvis kött från uppfödda däggdjur som producerats och saluförts, omfattande nötkött (ko, buffel, häst, kamel och mula), samt får/lamm, get, kanin med flera. Vettig statistik för viltkött och självhushåll finns inte. Fågel är också kött och utgör 1/3-del av kött och fågelkött tillsammans (läs mer > Produktion tamfågel). Likaså fisk, som också redovisas separat (läs mer > Havets rikedom, fiske).

Fläskkött svarade för närmare 2/3-delar (57%) av köttproduktionen i världen 2017. Nötkött stod för 1/3-del (34%), varav ko för merparten. Får- och lammkött 5%, getkött 3% och övrigt kött (kanin m.m.) för 2%. Läs mer, se Produktion för respektive köttvara.

Förändring
 Kött miljoner ton

2017

Andel

/person

2008

Andel

1961

Andel

/person

10 år

57 år

 Fläskkött

120

57%

16 kg

104

55%

25

40%

  8 kg

16%

383%

 Nötkött totalt *)

  72

34%

10 kg

  68

36%

29

48%

10 kg

  6%

144%

 Får-/lammkött

  10

  5%

1,3 kg

    9

  5%

  5

  8%

1,6 kg

11%

  93%

 Getkött

    6

  3%

0,8 kg

    5

  3%

  1

  2%

0,4 kg

21%

433%

 Kanin m.m.

    3

  2%

0,4 kg

    2

  1%

  1

  2%

0,4 kg

31%

147%

 Totalt 2017

210

100%

28 kg

187

100%

62

100%

20 kg

12%

242%

 *) Nötkött 2017: Ko 93%, buffel 5%, häst 0,7%, kamel 0,7% och mula 0%. Se > Produktion nötkött
 Källa: FAOSTAT


Utveckling: 1961 var produktionen av nötkött och även kokött större än produktionen av fläskkött. Det är framför allt produktionen av fläskkött som ökat väsentligt, från 40% av köttproduktionen år 1961 till 57% år 2017. Nötkött har minskat sin andel från 48% till 34%. Förklaringen är främst att fläskkött är billigare att producera och får därmed också lägre konsumentpriser än kokött. Till viss del har också "galna kosjukan" (se dito) i Europa påverkat. Den inträffade i 1990-talets första hälft och fick förödande konsekvenser för uppfödarna. Produktionen minskade i Europa från rekordåret 1990 med 40% under 1990-talet. Läs mer > Produktion, konsumtion nötkött. 

Största producenter: Kina är största köttproducent med 1/3-del av världsmarknaden (31%). På andra plats USA (11%) och på bronsplats Brasilien med 6% av köttmarknaden. Europa sammantaget 20%. Kina är störst på allt utom nötkött där de "bara" är på tredje plats (andel nötkött 10%, fläskkött 45%, får/lamm 25%). Indiens marknadsandel är bara 2% trots att man har lika många invånare som Kina och det mesta är buffelkött. Största nötköttsproducent är USA med en marknadsandel på 18%, följt av Brasilien med 14%.

 

 Kött miljoner ton

Nötkött

Fläskkött

Fårkött

Övrigt

Totalt

Andel

 Kina

  7

55

2,4

1,4

65

31%

 USA

12

12

0,1

0,0

24

11%

 Brasilien

10

  4

0,1

0,0

13

  6%

 Europa

11

29

1,2

0,9

42

20%

 Övriga världen

33

21

5,8

6,7

66

32%

 Världen totalt

72

120

10

9

210

100%

 Källa: FAOSTAT

Per capitaproduktion: Köttproduktionen för den genomsnittlige världsmedborgaren har ökat med 40% från 1961 (20 kg/år) till 2017 (28 kg/år). 1961 åts mer kokött (9 kg/år) än fläskkött (8 kg/år). 2017 var fläskkötts­konsumtionen nästan dubbelt upp mot kokött, 16 kg respektive 9 kg per år. Även getköttskonsumtionen har dubblerats. Får- och lammkött har minskat med cirka 20% per person. Konsumtion, se nedan.

 

 Per person kg/år

Kött tot

Nötkött

varav ko

Fläskkött

Fårkött

Getkött

Kanin mm

 2017

28

10

9

16

1,3

0,8

0,4

 1961

20

10

9

8

1,6

0,4

0,4

 Förändring

40%

0%

-2%

98%

-21%

118%

1%

 Källa: FAOSTAT


SVERIGE TAPPAR KONKURRENSKRAFT

Sveriges köttproduktion 2017 var 408.000 ton, en minskning med 7% senaste 10-årsperiod (befolkning +9%). Minskningen orsakad av fläskproduktionens nedgång med -11% och övrigt kött med -14%. Nötkött ökade med 2% och lammkött med 14%.

 

 Prod. Sverige 10 år

2017 *)

Andel

2008 *)

Andel

Ändring

 Nötkött

132

32%

129

29%

   2%

 Fläskkött

241

59%

271

62%

-11%

 Lammkött

    5

  1%

    5

  1%

 14%

 Övrigt kött *)

   30

  7%

  35

  8%

-14%

 Totalt kött

408

100%

439

100%

  -7%

*) 1000-tals ton slaktvikt. Övrigt kött = häst-, ren-, viltkött och inälvor. Källa: Jordbruksverket.

Förbrukningen (produktion +import -export) ökade med 2% under senaste 10-årsperiod, trots minskad produktion, vilket beror på ökad import. Självförsörjningsgraden har minskad från 72% år 2008 till 65% år 2017. Nästan hälften av nötköttet är importerat, närmare 1/4-del av grisköttet och knappt 3/4-delar av lammköttet. Förbrukningen av kött har ökat med endast 2%, nötkött +8% och lamm +47%, medan fläsk minskat med -2% och övrigt kött med -14%. Eftersom befolkningen har ökat snabbare (+9%) så har också förbrukningen per person minskat. Totalt -7%, fläsk -10% och nöt -2%, medan lammkött ökat med 34%. En liten del beror på minskad export.

 Förbrukning *) kött

2017 *)

Andel

Sv. andel

2008 *)

Sv. andel

Ändr 10 år

Per pers

 Nötkött

247

39%

54%

229

56%

  8%

  -2%

 Fläskkött

329

53%

73%

334

81%

 -2%

-10%

 Får-/lammkött

  19

  3%

28%

  13

37%

47%

34%

 Övrigt kött

  31

  5%

-

  36

-

-14%

-22%

 Totalt kött

625

100%

65%

612

72%

   2%

  -7%

 *) 1000-tal ton. Förbrukning = produktion slaktvikt +import - export. Övrigt kött = häst-, ren-, viltkött och inälvor. 
Källa: Jordbruksverket,


En förklaring till ökningen av lammkött och minskningen av fläskkött kan vara den stora invandringen från Mellan Östern och Afrika de senaste åren. De kommer från länder där man är van att äta får- och getkött och muslimer äter inte fläsk. Dessutom är invandrarna sannolikt priskänsliga för det dyrare nötköttet, även om man gärna äter det. 

Tappade marknadsandelar: Produktionen av kött hänger inte med i den takt som befolkningen ökar och svenska producenter tappar dessutom ganska dramatiskt på hemmamarknaden. Exporten är låg och svagt minskande. Trenden pekar nedåt, trots allt snack om närproducerat. Detta är starkt problematiskt för svenska djurproducenter. Om det beror på böndernas bristande konkurrensförmåga eller på myndighets­beslut och/eller avsaknad av dito, låter vi vara osagt. Kunskapskokboken reflektion är - nog vore det bra med en ökad självhushållning i en orolig framtid. Men trenden pekar nedåt.

Läs mer > Köttkonsumtion.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-02

Läs mer

Produktion, konsumtion fläskkött

Produktion, konsumtion nötkött

Produktion, konsumtion får- och getkött

Galna kosjukan

Produktion, konsumtion tamfågel

Köttkonsumtion

Om kött

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj