Paul Bocuse 1926-2018

Fotograf/bild: Paul Bocuse

Paul Bocuse 1926-2018

(Bocuse d´Or - "Kock-VM")

Paul Bocuse (1926-2018) tillhör en släkt som alltsedan 1765 drivit restaurang intill floden Saône i Collonges-au-Mont-d´Or norr om Lyon i sydöstra Frankrike. Familjens smeknamn var "les primat des gueules" (munnarnas primat, primas = en av de främste). Paul börjar som lärling hos mästerkocken Fernand Point (se dito), som han tillägnar sin första bok. Därefter några år i Paris och från 1942 arbetade han i Lyon, för att 1959 ta över sin fars, vid denna tid konkursfärdiga restaurang som han omvandlade till gastronomins Mecca enligt Laurousse Gastronomique.

Restaurangen får sin första stjärna i Guide Michelin redan 1961, ett år senare sin andra stjärna och 1965 kom den tredje som restaurangen sedan dess behållit. Därmed är det den krog som längst innehaft tre Guidestjärnor. Se > Auberge du Pont de Collonges. Bocuse startade även en brasserikedja i Lyon benämna Le Nord, l´Est, Le Sud och l´Ouest, som var och en specialiserad på olika delar av det franska köket. I Japan finns Paul Bocuse i Tokio och Kanazawa. Hans son driver en fransk restaurang i den franska paviljongen i Disney World Epcot, Florida USA. 2018 dog Bocuse dog 92 år gammal. Fram till dess kunde man träffa honom nästan dagligen i restaurangen.

Det franska kökets giganter i modern tid är Carême runt sekelskiftet 1800, Escoffier runt sekelskiftet 1900 och Bocuse runt sekelskiftet 2000. Bocuse är liksom sina företrädare förnyare av det franska köket där han låter smakerna förfinas och högkvalitativa råvaror utnyttjas maximalt utan överdrifter. Han är inte bara en utmärkt kock utan också en excellent marknadsförare och god ambassadör för fransk kokkonst runtom i världen. Han har publicerat ett stort antal kok- och matböcker översatta till många språk. En av hans mest uppmärksammade rätter är den tryffelsoppa (soupe aux truffes) som han skapar till en presidetmiddag på Elyséepalatset år 1975. Sedan dess kan man äta denna soppa på hans Auberge du Pont de Collonges benämnd Soupe V.G.E. (= Valéry Giscard d´Estaign, dvs Frankrikes president 1974-1981). Bocuse har erhållit alla prestigefyllda utmärkelser en kock kan få inklusive Commandeur de la Légion d´honneur (Hederslegionen vilket är franska statens främsta utmärkelse).

Utbildning: Bocuse har spridit sin lära runt om i världen med kurser och föredrag bland annat i Japan. Han startade Institut Paul Bocuse för utbildning av kockar och hotellpersonal, som samarbetar med ett dussintal universitet i Sydafrika, USA, Peru, Brasilien, Kanada, Japan, Guatemala, Taiwan, Grekland, Singapore, Kina och Finland (läs mer, se länk nedan > Institute Paul Bocuse). Otaliga äro de som gått i hans skola och som senare startat egna stjärnkrogar runt om i världen. Så också många svenska mästare.

"Kock-VM": Bocuse är grundaren av den mycket prestigefyllda kocktävling Bocuse d´Or, populärt kallat Kock-VM som arrangeras varje år med deltagare från många länder. De senaste 10 omgångarna (1997-2015) har Skandinavien inklusive Island tagit 60% av medaljerna, 6 guld, 6 silver och 5 brons.

ÅrGuldSilverBrons
1987  Frankrike Frankrike Jacky FreonBelgien Belgien Michel AddonsVästtyskland Västtyskland Hans Haas
1989Luxemburg Luxemburg Léa LinsterBelgien Belgien Pierre PaulusSingapore Singapore William Wai
1991Frankrike Frankrike Michel RothNorge Norge Lars Erik UnderthunBelgien Belgien Gert Jan Raven
1993Norge Norge Bent StiansenDanmark Danmark Jens Peter KolbeckBelgien Belgien Guy Van Cauteren
1995Frankrike Frankrike Régis MarconSverige Sverige Melker AnderssonTyskland Tyskland Patrick Jaros
1997Sverige Sverige Mathias DahlgrenBelgien Belgien Roland DebuystNorge Norge Odd Ivar Solvold
1999Norge Norge Terje NessFrankrike Frankrike Yannick AllenoBelgien Belgien Ferdy Debecker
2001Frankrike Frankrike François AdamskiSverige Sverige Henrik NorströmIsland Island Hákon Már Örvarsson
2003Norge Norge Charles TjessemFrankrike Frankrike Frank PutelatTyskland Tyskland Claus Weitbrecht
2005Frankrike Frankrike Serge VieiraNorge Norge Tom Victor GausdalDanmark Danmark Rasmus Kofoed
2007Frankrike Frankrike Fabrice DesvignesDanmark Danmark Rasmus KofoedSchweiz Schweiz Frank Giovannini
2009Norge Norge Geir SkeieSverige Sverige Jonas LundgrenFrankrike Frankrike Philippe Mille
2011Danmark Danmark Rasmus KofoedSverige Sverige Tommy MyllymäkiNorge Norge Gunnar Hvarnes
2013Frankrike Frankrike Thibaut RuggeriDanmark Danmark Jeppe FoldagerJapan Japan Noriyuki Hamada
2015Norge Norge Örjan JohannessenUSA USA Philip TessierSverige Sverige Tommy Myllymäki

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11
Läs mer

Auberge du Pont de Collonges, Fr

Fernand Point 1897-1955

Institut Paul Bocuse

Hemsida Paul Bocuse

Hemsida Bocuse d´Or

Bocuse d´Or Sverige

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj