konsistenser

Fotograf/bild: 2020 Word of the Year

konsistenser

(konsistens, viskositet, fluiditet 1. fast, hård 2. mjuk 3. krämig, gräddig 4. flytande, rinnig 4. tjockflytande, 5. viskös, simmig, oljig konsistens 6. seg)

Latin: viscositas

Engelsk översättning consistency 1. firm, hard 2. soft 3. creamy 4. fluid, liquid 5. viscous, oily 6. tough

Fransk översättning consistance 1. ferme, dur 2. mou, molle 3. crémeux 4. fluide, liquide, coulant 5. épais 6. tenance, coriance

Italiensk översättning consistenza 1. fermo, denso, sodo 2. soffice 3. cremoso 4. fluido, liquido 5. viscoso, oleoso 6. tenance, duro

Tysk översättning Konsistenz 1. fest, hart 2. weich 3. cremig, sahnig 4. fliessen 5. dickflüssig 6. zähe

Spansk översättning consistencia 1. firme, duro 2. blando 3. cremoso 4. fluido, líquido 5. espeso, denso 6. tenaz, correoso

Konsistens (fr. consistance) är enligt Svenska Akademien "beskaffenhet i fråga om fasthet, grad och typ av fasthet hos ämne som varken är full­ständigt hårt och fast eller ätt­flytande".

Viskositet (latin viscositas = klibbighet) anger graden av "inre seghet hos vätska eller gas som yttrar sig i mot­stånd mot att flyta eller breda ut sig". Till exempel har sirap högre inre friktion än vatten och därmed högre viskositet. Jämför > texturer.

  1. fast, hård (fr. ferme, dur) är motsatsen till mjuk. 
  2. mjuk (fr. mou, molle) i motsatsen till hård.
  3. krämig, gräddig (fr. crémeux, crémeuse) är en form av tjockflytande vätska liknande flytande vispgrädde, eller vispad tjockgrädde. Läs mer > Kräm och krämefterrätter.
  4. flytande, rinnig (fr. fluide, liquide, coulant, couler) = tunnflytande liknande vatten. Fluiditet (rinnighet) anger grad av lätt­rörlighet hos vätska.
  5. tjockflytande, viskös, simmig, oljig konsistens (fr. épais/épaisse, onctueux) är trögt flytande vätska.
  6. seg (fr. tenance, om kött: coriance) = gummiartad.

Crémeaux (fr. "krämig") är generellt något som är krämigt. I konditorvärlden en créme Anglaise (vaniljsås) som förtjockas med gelatin. Eller om man så vill en tjock äggkräm med smör men utan mjöl och i stället gelatin. Det finns lite olika varianter. Smaksätts på olika sätt, med vanilj (se recept > Crémeaux vanille), choklad (se recept > Crémeaux chocolat), kola (Crémeaux caramel) med mera. Används till exempel som ingrediens i moussetårtor eller andra tårtor, fyllning i förbakat pajskal, eller som dessert.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-07

Läs mer

tjock, tunn

texturer

Konsistensgivare

Om krämer, krämefterrätter

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj