Wonton & spring roll (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Färdig vårrulledeg, dumplingsdeg

Vårrulledeg är asiatisk lövtunn deg liknade filodeg, som främst används till dumplings. Det finns tre varianter. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  1. Rispappersdeg (eng. rice paper wrapper) tillreds av rismjöl, tapiokastärkelse, vatten och salt. Benämns ibland summer wrapper (sommarrulledeg).
  2. Vårrulledeg (eng. spring roll wrapper) tillreds av vetemjöl, vatten och salt.
  3. Wontondeg (eng. wonton wrapper, eggroll wrapper) tillreds av vetemjöl, vatten, salt och ägg.

Vårrulledeg är sällsynt förekommande i vanliga livsmedelsbutiker, men väl i asiatiska butiker. Benämns "spring roll pastry/wrapper". "wonton pastry/wrapper" eller "rice paper wrapper" (läs mer > Om vårrulle- dumplingsdeg). Det finns också färdiglagade vårrullar att köpa (läs mer > Om vårrulle, vårrulledeg).

  • Format: Lövtunna ark, standardmått 12,5x12,5 cm, wonton 8x8 cm, men andra mått förekommer.
  • Smak: Mild.
  • Alternativ vara: Filodeg.
  • Försäljning: Säljs vanligtvis fryst, ibland färsk eller torkad (rispapper). 
  • Jämförpris: Deg medel-mycket högt, 75- 300 kr/kg (filodeg 50-75 kr/kg). Färdiga vårrullar 40-90 kr/kg.
  • Förvaring: I frys 6 månader. Tinad förpackning hållbar cirka 3 dagar i kylskåp. Känslig för uttorkning. Plattorna skall vara mjuka och smidiga när de används.

SÅ ANVÄNDS VÅRRULLEDEG

Degen används till asiatiska dumplings fyllda på allehanda sätt, även med söt fyllning (läs mer > Om mat i degknyten). De kan kokas, ångkokas eller stekas i het olja. Serveras ofta som ingrediens i soppa (se recept > Wontonsoppa). Friterade äts gärna med sötsyrlig sås att dippa i. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Se filmer via länkar nedan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10

Läs mer

Färdig filodeg

Fylld pasta

All slags deg ¤

Om vårrulledeg

Om vårrullar, asiatiska dumplings

Recept med Färdig vårrulledeg, dumplingsdeg

Det finns 11 recept med Färdig vårrulledeg, dumplingsdeg