Om panettone

Fotograf/bild: Film: Joshua Weissman, panettone

Om panettone

(panettrone = italienskt surdegsbröd serverad till jul och nyår, panettrone pudding)

Engelsk översättning panettrone = classic Italian sourdough bread served at Christmas and New Year

Fransk översättning panettrone = pain au levain italien classique servi pour Noël et le nouvel an

Italiensk översättning panettrone = classico pane italiano a lievitazione naturale servito per Natale e Capodanno

Tysk översättning panettrone = klassisches italienisches Sauerteigbrot, zu Weihnachten und Neujahr serviert

Spansk översättning panettrone = pan de masa madre italiano clásico servido para Navidad y Año Nuevo

Panettone (milanesiska: panetton) är ett vitt fluffigt italienskt surdegsbröd (enklare varianter med bagerijäst). Det är ett kon- eller 8-kantigt format bröd 12-15 centimeter högt som traditionellt serveras till jul och nyår. Brödet är också populärt i Sydamerika. Av brödet tillreds ibland en pudding (se recept via länk nedan). Se film, klicka på "Joshua" under bilden.

Historia: Panettone har sitt ursprung i Milano, sannolikt med anor från Romartiden. Avbildas i konsten till exempel av Pieter Brueghel d.ä. och förekommer i Påvens kokbok på 1500-talet. Namnet från "panetto" = liten brödkaka, där tillägget "-one" innebär stort bröd. Andra mindre troliga namntolkningar förekommer, som "pan de ton" = lyxkaka. Den höga formen skapades i början på 1900-talet av Angelo Motta. Alltsedan 2013 utses årets bästa panettone i Milano. Vi vet inget om ursprunget till Panettone pudding, men gissar att det är mer engelskt än italienskt.


SÅ BAKAS PANETTONE


Panettone är traditionellt ett surdegsbröd. Enklare recept bakas med bagerijäst, men blir inte lika fluffigt. Se recept via länkar nedan.

  1. Ingredienser: Surdeg (bagerijäst), vetemjöl, vatten, socker, äggulor och smör.
  2. Smaksättare: Russin, sultanrussin, suckat (kanderad frukt) av citron/apelsin, ibland choklad och maltextrakt.
  3. Tillagning: Surdeg, se > Surdeg, surdegsgrund. Baka, se > Så bakas matbröd med surdeg. Bakas i hög form. Suckat, se > Suckat.
  4. Servering: Brödet skärs upp i kilform (trianglar skuret uppifrån och ner) och serveras med söta varma drycker/vin. I vissa regioner med mascarpone eller zabaione, likör eller amaretto.

Panettone pudding är som regel en söt brödpudding som serveras som efterrätt. Bröd som är huvudingrediens överhälls med äggsmet som innehåller mjölk och socker, varefter rätten gräddas i ugn. Kan smaksättas på olika sätt med vanilj, choklad och annat. Se recept via länk nedan. Läs mer om brödpudding > Om pudding.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09

Läs mer

Surdeg, surdegsgrund

Så bakas matbröd med surdeg

Suckat

Om pudding

Recept: Traditional panettone

Film: Traditional Panettone

Film: Panettone pudding

Film: Panettone, Italian Christmas bread

Recept: Panettone med bagerijäst

Recept: Panettone med bagerijäst

Recept: Panettone pudding

Film: Panettrone pudding med amaretto

Film: Panettrone pudding med choklad