Om gnocchi

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om gnocchi

(gnocchi = italienska degbollar)

Engelsk översättning gnocchi = Italian dough balls, dumplings

Fransk översättning gnocchis, gnocchi = boules de pâte italienne

Italiensk översättning gnocco, gnocchi, gnocchetti, gnocchi di pane, gnocchi spinaci, malfatti, gnudi, strangolapreti

Tysk översättning Nockerl, Gnocchi = Italienische Teigbällchen

Spansk översättning ñoquis, gnocchi = bolas de masa italiana

Gnocchi (it. = bitar, gnocco = bit, från nocchio = trädknota) är kokta degbollar, en variant av klimp (läs mer > Klimp, degklump som mat). De kan tillagas av vetemjöl (pastadeg), semolina (mannagryn), majsmjöl, smulat bröd och potatis­mos. Potatis­gnocchi, som kan köpas i svenska butiker, är mer mellaneuropeisk än italiensk (läs mer > Färdig potatisgnocchi). Gnocchetti = mindre gnocchi. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Historia: Ursprungligen en italiensk snäckpastasort (läs mer > Spiralpasta, snäckpasta). Under romartiden tillreddes gnocchi av semolinagröt blandad med ägg.

Varianter: Det finns olika regionala varianter av gnocchi. Gnocchi di pane tillreds av brödsmulor motsvarar tyska Semmelknödel. I Lombardiet tillagas toskanska malfatti ("slarvigt gjorda") av ricotta, mjöl och spenat (se recept Malfatti). Gnudi är en annan variant tillredd av ricotta och mjöl eller smulat bröd. Resultatet är en mjukare, kuddlik anrättning än potatisgnocchi (se recept > Gnudi). Till vardags kallas gnudi i Italien ibland för "nudi" (it. nudo = naken), det vill säga utan fyllning. Gnudi ricotta e spinaci (med spenat, bild ovan t.h.), kallas ibland för strangolapreti ("präststrypare", it. strangolare = strypa, pretino = ung präst), det vill säga lagom stor för att fastna i halsen.


SÅ ANVÄNDS GNOCCHI


Gnocchi äts som förrätt, tillbehör till mat, eller används i soppor. Kan serveras som ensamrätt med olika såser, pesto, smält smör eller dylikt. Man brukar trycka till bollarna med en gaffel för att skapa ränder där sås kan samlas. Gnudi kan användas på samma sätt, men som ensamrätt är vanligast.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10
Läs mer

Färdig potatisgnocchi

Spiralpasta, snäckpasta

Klimp, degklump som mat

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj