Scones

Om bakpulverbröd

(bakpulverbröd)

Engelsk översättning soda bread

Fransk översättning pain au bicarbonate de sodium

Italiensk översättning pane al bicarbonato di sodio

Tysk översättning Backpulverbrot

Spansk översättning pan de bicarbonato de sodio

Bakpulverbröd är finbröd eller matbröd bakat med bakpulver, bikarbonat/hjorthornssalt (läs mer > Bakpulver o.d.). Bakpulver/bikarbonat är ett jäsmedel, men har sämre jäseffekt än jäst. Småkakor blir hårda, matbröd blir kompakt.

Finbröd med bakpulver: Bakpulver/bikarbonat används främst till finbröd. Det gör att brödet blir luftigt. 

  • Småkakor och kex blir visserligen hårda, men inte stenhårda. Små luftbubblor bildas, som gör brödet smuligt och lättuggat. Läs mer > Om småkakor, läs mer > Om torra kex, rån.
  • Mjuka kakor som sockerkaka och muffins blir fluffiga med fin struktur. Läs mer > Om mjuka kakor.
  • Våfflor kan bakas med bakpulver vilket gör dem luftiga. Läs mer > Om våfflor.
  • Frityrsmet med lite bakpulver tillsatt ger fluffigare frityrskorpa. Läs mer > Om frityrsmet.

Matbröd med bakpulver är inte så vanligt, men förekommer. Vårt Hems Stora Kokbok 1933 "En utmärkt omväxling i matbrödet äro de smörgåsbröd, man bereder med bakpulver i stället för jäst. Dessa bliva visserligen ej fullt lättsmälta som det jästa brödet, men som omväxling med annat bröd kunna de utan olägenhet användas av friska personer". Med bakpulver blir brödet ganska kompakt och tungt, inte luftigt som jästdegsbröd. Kallas ibland "hastbröd" eller "hastdeg" för att sådant bröd är enkelt och går snabbt (hastigt) att baka. Degen behöver inte jäsas eller knådas (läs mer > Så bakas matbröd med bakpulver). Hastdeg skall inte förväxlas med "raskdeg" som är detsamma som fördeg (läs mer > Fördegar, raskdeg). Klassiskt bakpulverbröd är engelska scones, men kan också avse annat matbröd.

  • Scones är klassiskt engelskt, eller snarare skotskt matbröd, traditionellt bakat på vetemjöl, mjölk, smör, bakpulver och salt (läs mer > Om scones). I Australien har man ett motsvarande bröd kallat "damper bread" (se dito recept). Läs mer > Om matbröd, brödhistoria).
  • Filmjölksbröd bakas oftast med bakpulver. Läs mer > Om filmjölksbröd.
  • Flatbröd som tunnbröd bakas ibland med bakpulver, särskilt industribakat sådant. Dock inte förr i tiden (läs mer > Om tunnbröd). Även annat flatbröd till exempel "fröknäcke" bakas ibland med bakpulver (läs mer > Om fint knäckebröd).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11

Läs mer

Om småkakor

Om mjuka kakor, sockerkakor

Om frityrsmet

Om kex och rån

Bakpulver, kemiska jäsmedel

Så bakas bakpulverbröd, filmjölksbröd

Om scones

Om filmjölksbröd

Om tunnbröd

Om fint knäckebröd