Järpar ¤

Fotograf/bild: Nature Gate

Järpar ¤

(Järpar 1. Järpe 2. Kinesisk järpe 3. Kragjärpe, amerikansk järpe)

Latin: Tetrastes, Bonasa 1. Tetrastes bonasia 2. Tetrastes sewerzowi 3. Bonasa umbellos

Engelsk översättning Grouses 1. Hazel grouse 2. Chinese grouse 3. ruffed grouse

Fransk översättning Gélinottes 1. gélinotte des bois 2. gélinotte de severtzov 3. Gélinotte huppée

Italiensk översättning Francolini 1. francolino di monte 2. francolino della Cina 3. tetraone dal collare

Tysk översättning Haselhüne 1. Haselhuhn 2. Schwarzbrust-Haselhuhn 3. Kragenhuhn

Spansk översättning Grévols 1. grévol común 2. grévol chino 3. grévol engolado

Järpar kan biologiskt avse tre nu levande arter, dels Järpe och Kinesisk järpe i släkte Tetrastes, dels arten Kraghjärpe i släkte Bonasa (läs mer > Matbiologi fåglar). Förr och ibland även numera inkluderas Tetrastes i släkte Bonasa. Förväxlas ibland med rapphöna. Varje art indelas i ett antal underarter. De är brunspräckliga fåglar alla tämligen lika varandra, med mörkare ovansida och små skillnader mellan hane och hona. Tetrastes runt 3½ decimeter långa, Bonasa 2-2½ centimeter. Liksom fasan är de marklevande och kan på natten flyga upp i ett träd. De är stannfåglar, flyttar inte till varmare platser på vintern. Järpe kallas också köttfärsrätt formad som ett järpbröst (läs mer > Om järpar). Engelskans "grouse" kan avse järpe (hazel grouse) eller orre (black grouse). Läs mer> Orre.


Förekomst:

  • Järpe (Tetrastes bonasia) förekommer i Norden, Alperna, Polen och i ett bälte via Ryssland till Japan och Kina utom i de allra nordligaste delarna. Lever uteslutande i barrskog.
  • Kinesisk järpe (Tetrastes sewerzowi) förekommer i centrala Kina och Tibet. Lever högt upp i bergens löv- och barrskogar.
  • Kragjärpe (Bonasa umbellos) förekommer i Nordamerika från västra till östa sidan, i norra USA inklusive Alaska och i Kanada utom i de nordligaste delarna. Lever i löv- och barrskog.


JÄRPE

Järpe (Tetrastes bonases) är en art bland järpar. På jägarspråk kallat skogshöns (läs mer > Om skogsfågel). Den är en 3-4 dm lång och väger 300 - 500 gram.  
  • Köttkvalité: Mörkt fint kött. Ungfåglar är möra.
  • Smak: Tydlig viltsmak.
  • Alternativ vara: Fasan, rapphöns eller annan skogsfågel.
  • Försäljning: Sällsynt förekommande. Fråga hos fågelspecialist.
  • Jämförpris: Mycket dyrt.
  • Förvaring: Flådd och urtagen fågel förvaras kallt, Hållbar någon vecka.
Jakt: Säsong i Sverige vanligen 25 augusti - 15 november, men med lokal variation och fredad i sydligaste Sverige. Nittio procent av beskattningen sker i norra Sverige, där det finns en stark tradition att jaga denna fågel. Vid jakt lockas järpen fram med en pipa, som härmar fågelns revirsång. Det är lättare att locka fram hanar, vilket är en fördel eftersom det finns fler hanar än honor.


VIKT OCH PORTIONSVIKT

En järpe väger hel 300-500 gram. Tuppen väger mer än hönan. Cirka 50% är ätbart.

Kunskapskokboken 2022

Portionsvikt: En fågel är lagom till en portion. Portionsvikt runt 150 gram varav köttvikt cirka 125 gram.


SÅ ANVÄNDS JÄRPE

Nyskjuten eller slaktad järpe skall skyddas för kyla under 10
°C det första dygnet och sedan hängas i svalt utrymme några dagar upp till ett par veckor för att bli mört (läs mer Så möras vildfågel). Hel fågeln eller filéer brukar tillagas i gryta (bräseras) eller i ugn (läs mer > Så tillagas skogsfågel). Köttet kan med fördel späckas, kläs in med späckskivor (läs mer > Späck). Se filmer via länk nedan. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.


©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2022-01

Läs mer

Om järpar

Om skogsfågel ¤

Så möras vildfågel

Späck

Så tillagas skogsfågel }

Fåglar matbiologi

Orre }

Film: Järpe

Film: Järpjakt med lockpipa

Film: Passa, flå och ta ur järpe

Recept med Järpar ¤

Det finns 1 recept med Järpar ¤