Dinkelvetemjöl

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Dinkelvetemjöl

(dikelmjöl, dinkelvetemjöl, speltmjöl, speltvetemjöl)

Engelsk översättning German wheat

Fransk översättning farine de épeautre

Italiensk översättning farine de spelta

Tysk översättning Dinkelmehl

Spansk översättning harina de espelta

Dinkelmjöl (siktat dinkelmjöl) även kallat speltmjöl, är malda kärnor av speltvete, en uråldrig art vete som anses vara föregångaren till brödvete (läs mer > Spelt, dinkel). Det finns både vanligt "vitt" dinkelmjöl och fullkornsdinkel. Spelt odlas på Gotland.

  • Vikt/omvandling: 1 liter = 600 gram. 1 kg = 1,65 liter.
    Avser struket mått med luftigt mjöl, ej packat. Häll mjölet direkt ur påsen i måttkärlet.
  • Smak: Bröd bakat på dinkelmjöl ger ett välsmakande, fylligt bröd med fin arom.
  • Alternativ vara: Vanligt vetemjöl, respektive Vetemjöl special med fullkorn.
  • Försäljning: Vitt, fullkorns och ekologiskt dinkelmjöl säljs i en- eller tvåkilos pappersförpackningar.
  • Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt. Mycket lång hållbarhet.

Hälsa/näring: Vitt dinkelmjöl har hög proteinhalt (13%) jämfört med vanligt kärnvetemjöl (10%) och durummjöl (11-12%). Fiberhalten är likvärdig. Fullkorns dinkel kan ha ännu högre proteinhalt (14%) och fiberhalt närmare 10%, vilket är höft men inte lika högt som i grahamsmjöl (12%). Mjölet är populärt inom hälsokost, som anser det vara hälsosamt, mättande och lättsmält. Det används ofta till olika slags dietkoster och terapier, inte minst i dess hemtrakter i södra Tyskland och Schweiz. Vetenskapliga belägg saknas.

Miljö: Det finns ekologiskt odlat dinkelmjöl att köpa. Ekologisk odling ger generellt sämre avkastning per hektar (cirka -30%), jämfört med konstgödslad veteodling. Odling av ett gammaldags vete t.ex. emmervete ger mycket låg avkastning. Läs mer > Om veten.


SÅ ANVÄNDS DINKELMJÖL


Siktat dinkelmjöl kan användas på samma sätt som vanligt vetemjöl till vitt matbröd, men glutenhalten är annorlunda och kräver mer degvätska. Fullkornsdinkel ger ljust matbröd. Läs mer > Om brödbakning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02

Läs mer

Spelt, dinkel

Sädeskornets anatomi

Om vete

Om vetemjöl

Om brödbakning matbröd

Om vitt matbröd

Om ljust matbröd

www.dinkelcentrum.se

Recept med Dinkelvetemjöl

Det finns 19 recept med Dinkelvetemjöl