Brödformar

Fotograf/bild: Shop Cordon-Bleu +

Brödformar

(formbrödsform, baguetteform, briochform)

Brödformar till bakning finns i olika utföranden och olika material. Tillverkas av "svartnat" eller förtennat stål, i aluminium och numera i så kallad non-stick-beläggning. Klassisk är den rektangulära formbröds­formen, men det finns andra formar för speciella ändamål  baguetteform och briocheform. Bröd kan bakas utan form, men en brödform sätter en gräns för degens expansion och ger ett bröd med tätare konsistens.

  • Formbrödsform: 1-liternform (bild överst t.h.) används till normalstort formbröd. Formen rymmer cirka 1,5 liter, men brödet behöver utrymme för att kunna jäsa (~2 cm). Finns också i 2-liters för stora bröd. I Frankrike förekommer sådan form med lock för att baka "pain de mie", det vill säga bröd utan skorpa (läs mer > Om franskbröd).
  • Briochform (bild nederst t.h.) är en veckad brödform, som finns alltifrån små för bakelser till stora 200/80 mm stora för bröd. Benämns brioche efter brödet med samma namn (se dito recept).
  • Baguetteform (bild nertill t.v.) är en veckad plåt som håller formen för baguettbröd i ugnen.
  • Ringform (bild överst t.v.) för runda ringbröd liknande springform fast större (se > Kakformar).

Läs mer > Kakformar, tårtformar. > Pajformar.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10

Läs mer

Bakformar, kakformar ¤

Brödkorgar

Om franskbröd

Pajformar

Recept med Brödformar

Det finns 22 recept med Brödformar