Om kropphuvud

Om kropphuvud

Kropphuvud är en ålderdomlig fiskanrättning med härkomst från Öland. Den består av passerad torsklever blandat med grädde och kryddat med salt liksom rikligt med kummin. Smeten blandas med rågmjöl och knådas till köttbullsstora bullar. Även annan fisklever och fiskrom kunde ingå i bullarna, som ibland kallas "kams" vilket inte skall förväxlas med norrländsk kams som är en variant av palt (läs mer > Klimp, kroppkakor, palt & kams). Även kroppkakor lär ha sitt ursprung från Öland.


SÅ ANVÄNDES KROPPHUVUD


Leverbullarna placeras var och en i ett torskhuvud. Huvuden med bollar sjudes under lock tills genomkokta, i kort spad (ungefär = grönsaksavkok, se > Spad, kort spad) med lagerblad skivade morötter, peppar och lite persilja. Kropphuvuden serveras varma med skirat smör och kokt potatis. Bollarna kunde också kokas i vatten, vassle eller köttspad och ätas till soppa eller med smält fett. Jämför recept > Gratinerade torskhuvuden.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-10
Läs mer

Kort spad

Om kroppkakor, palt och kams

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj