Ångkokare

Fotograf/bild: Philips

Ångkokare

(ångisatser, ångkokare av bambu, reformkokare)

Engelsk översättning steamer, steam cooker

Fransk översättning cuiseur à vapeur

Italiensk översättning cuocivapore, fornello a vapore

Tysk översättning Dampkocher, Dampfgarer

Spansk översättning cocina al vapor

Ånkokare (reformkokare = namn förr i tiden) är kastruller för att koka varor i ånga från vatten, buljong eller vin. Främst ångkokar man känsliga varor som fisk och grönsaker. Att ångkoka är skonsamt för varan och bevarar konsistens, smak och vitaminer bättre. Ångkokvatten tar smak av varan och kan användas till sås eller som smaksättare vid annan matlagning.

Ånginsatser till kastruller (insatskastrull med många hål i botten) finns att köpa. En kombiset av kastruller med bl.a. ånginsats rekommenderas för kök med begränsade förvaringsutrymmen. Med flera insatser kan man ångkoka flera varor samtidigt. Det finns även ihopfällbara ånginsatser till kastruller.

Andra ångkokare: Asiatisk ångkokare av bambu används flitigt i det asiatiska köket för att koka grönsaker, fisk, kyckling m.m. Det finns ångkokare för couscous, ris, sparris, ägg m.fl. Se respektive i kolumnen ovan.

Läs mer

ånga, ångkoka ¤

Fiskkastrull

Pudding steamer

Sparriskastrull

Recept med Ångkokare

Det finns 7 recept med Ångkokare