Kreolköket, cajunköket

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kreolköket, cajunköket

(kreolköket, cajunköket i Louisiana, USA, Om kreolköket, cajunköket)

Engelsk översättning Creole cuisine, Cajun cuisine in Louisiana, USA

Fransk översättning cuisine créole, cuisine cajun en Louisiane, USA

Italiensk översättning Cucina creola, cucina cajun in Louisiana, USA

Tysk översättning Kreolische Küche, Cajun-Küche in Louisiana, USA

Spansk översättning Cocina criolla, cocina cajún en Luisiana, USA

Kreol och cajunköken är två olika kök, båda med hemvist i Louisiana, USA. De har mycket gemensamt. Kreolköket är lokalt mer etablerat än Cajun.

  • Cajun är acadianfolkets kokkonst bosatta i Louisiana. De var franska invandrare till Canada på 1600- och 1700-talet tillhörande en etnisk grupp kallad métis. De tvångsförflyttades i mitten av 1700-talet av britterna till Louisiana, USA. Därvid förändrades deras matkultur till cajunköket.
  • Kreol (eng. creole, fr. créole) är en beteckning som uppstått i mötet mellan olika språk och kulturer med koppling till kolonialism. Bland annat avses ättlingar till slavar med en vit förälder i södra USA, särskilt i Louisiana. Kreol­språk är folkspråk som utvecklats från annat språk som engelska eller franska.

Cajunköket kännetecknas av enkel rustik mat utifrån lokal varutillgång, ett slags husmanskost om man så vill. Gryträtter är vanligt, särskilt med skaldjur och korv tillsammans med majs eller ris.

Persilja, salladslök, lagerblad, kajennpepparpulver och svartpeppar är också vanliga smaksättare. Cajun uppfattas ofta som kryddstark mat, vilket inte stämmer med det klassiska köket.

Louisiana Creole Cuisine är ett "blandkök" av olika invandrar­kulturers kök, främst sydeuropeiska, från Portugal till Grekland, för att Louisiana förr var en fransk koloni med befolkning från dessa länder. Här hittar man komplexa "franska" såser, "italiensk" pasta och ris, "spanskpeppar" (chili) och så vidare. Köket har genomgått en moderniserats med tiden.

Klassiska rätter:

  • Jambalaya är en paellainspirerad risrätt blandat med grönsaker. Det finns också en liknade rätt i Provence benämnd jambalaia. Traditionellt ingår alltid någon form av korv ofta rökt i Jambalaya, men annat (fläsk-)kött, kyckling och skaldjur kan ingå. Som grönsaker används grovhackad grön paprika, lök och blekselleri, kallat "den heliga treenigheten" av lokala kockar. Morötter, tomater, vitlök och chili är också vanliga ingredienser. Kött och grönsaker bryns, varefter ris och buljong tillsätts och allt får koka samman tills riset är klart. De båda köken har sina egna varianter av rätten. I det kreolska köket ("red jambalaya") ingår tomater, vilket inte gäller cajunvarianten. Se olika recept > Jambalaya.
  • Gumbo är en liknande rätt med korv, kött, skaldjur, ris och grönsaker, men inkluderar okra och gumbo filé som är en lagerbladsliknande krydda (läs mer > Sassafras). Dessutom brukar maten serveras över ris som kokats separat. Det finns olika varianter. Kreolsk "red" gumbo innehåller i allmänhet skaldjur och tomater. Cajungumbo vanligen skaldjur och kyckling utan tomater. Se olika recept > Gumbo.
  • Oysters Bienville är gratinerade ostron i sitt skal toppad med en röra av räkor, musslor, ost med mera. Bienville var guvernör över franska Louisiana på 1700-talet.
  • Sköldpaddssoppa är också en Louisianaklassiker. Sköldpaddsköttet drygas ut med biffkött och även här återfinns "treenigheten" grön paprika, selleri och lök. Dessutom en mängd olika kryddor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-04
 

Läs mer

Sassafras

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj