Vetekli

Vetekli

(vetefibrer, kruskakli, extra grovt vetekli)

Engelsk översättning wheat bran

Fransk översättning son de blé

Italiensk översättning crusca di frumento

Tysk översättning Weizenkleie

Spansk översättning salvado de trigo

Vetekli (fr. son de blé) är vetekärnans olika skalskikt (vete har 8 olika skikt), som utgör cirka 14% i vetekärnan. Ej att förväxla med "agn", läs mer > Sädeskornets anatomi.

  • Vikt/omvandling vetekli: 1 dl = 30 gram. 100 gram = 3,3 dl.
    Kruskakli: 1 dl = 20 gram. 100 gram = 5 dl.
  • Smak: Nötaktig.
  • Alternativ vara: Rågkli, havrekli.
  • Försäljning: Säljs i mindre pappförpackning. Nyckelhålsmärkta produkter finns.
  • Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.

Kruskakli (extra grovt vetekli) är vetekli med extra högt fiberinnehåll. Namnet från italienskans crusca = kli. Kruska är särskilt populärt bland vegetarianer och hälsokostivrare. Varan introducerades i Sverige i samband med frisksportsrörelsen på 1930-talet.

Hälsa/näring: Kli består till stor del av cellulosa och andra vattenupptagande kolhydrater (kostfibrer) som kroppen inte kan tillgodogöra sig, men som hjälper till att hålla igång tarmverksamheten och påverkar näringsupptaget. Vetekli: Proteinhalt cirka 15%, fibrer 40%. Kruskakli: Proteinhalt cirka 15%, fibrer 50%.


SÅ ANVÄNDS VETEKLI


Vetekli används i gröt, på fil och i brödbak, men också för att panera, ströa en brödform eller för att blanda i köttfärs.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01

Läs mer

Sädeskornets anatomi

Havrekli

Rågkli

Recept med Vetekli

Det finns 8 recept med Vetekli