Om grillsåser

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om grillsåser

(grillolja, barbequesås)

Engelsk översättning barbecue sauce, BBQ Sauce, grill sauce, grill oil

Fransk översättning sauce à gril, sauce à barbecue, huile de gril

Italiensk översättning salsa della griglia, salsa del barbecue, olio per griglia

Tysk översättning Grill Sosse, Barbeque Sosse, Grillöl

Spansk översättning salsa de la parrilla, salsa de la barbacoa, aceite de parrilla

Grillsås är grillolja (kryddad matolja), eller en mer tjockflytande smaksatt sås vanligen kallad barbecuesås, smaksatt på olika sätt med lök, ättika, tomatpasta, majonnäs, senap, soja och diverse kryddor, med eller utan matolja. De är ofta sötade, bränt socker ger fin smak (läs mer > Maillardreaktion). Det finns ett stort antal färdigblandade grillsåser i handeln (läs mer > Färdiga grillsåser).

Barbecue är allmänt ett amerikanskt begrepp för utomhus­grillning, men egentligen avser det långsam grillning på indirekt värme över träkol under lock, så att maten smaksätts av röken ("rökgrillning"). "To grill" sker på direkt värme. Barbecue kan även avse själva rökgrillen, eller namn på grillfest. Läs mer >  Om grillning, halstring.

Barbecue Sauce (BBQ sauce) är som regel en smaksatt trögflytande grillolja som smetas på varan innan den grillas. Såsen avses bli "rökig" i grillen av röken, men de såser som man kan köpa innehåller ofta rökessens för att man (i Europa) oftare grillar på direkt värme och inte "rökgrillar".



SÅ ANVÄNDS GRILLSÅSER

Grilloljor används till pensling av köttet några gånger under grillningen. Grillsåser (barbecuesåser) används till att pensla kött och fågel, men även fisk innan grillning eller ugnslagning. Används också till marinad eller som sås.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-12
Läs mer

Om grillning, halstring

Färdiga grillsåser

Maillardreaktion

Om inläggning, marinering, macerering ¤

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj