Om plum pudding

Fotograf/bild: Grand Hotel Eastbourne

Om plum pudding

(Om Christmas pudding)

Plum Pudding (eng. "plommon-/russintårta") är en klassisk engelsk ångkokt efterrätts­pudding med anor från Medeltiden med religiösa förtecken. Huruvida plommon ingår i originalreceptet är oklart, då "plum" förr kunde avse russin. Russin och andra torkade frukter blandas med ägg, melass (~sirap) som ger mörk färg, talg, mjöl, brödsmulor med mera och smaksätts med bland annat kanel, muskot, kryddnejlika, ingefära och rom, konjak eller mörkt öl. Tårtan lagras i en månad upp till ett år innan den konsumeras. Mängden alkohol gör den lagringsbar. Säljs färdiglagad till jul även i vissa svenska butiker, dock mest som kuriosa eftersom tårtan sällan uppskattas av svenska gommar. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Läs mer > Om pudding.

PS: Enligt Uardaakademiens ordbok (Lunds studentkår) är plumpudding = mindre elegant elakhet.


SÅ ANVÄNDS PLUM PUDDING

Traditionellt serveras Plum pudding på juldagen i engelska hem. Benämns därför ofta Christmas pudding. Vanligtvis ångkokas puddingen på nytt för att serveras varm, toppad med uppvärmd rom eller konjak som antänds. Till tårtan kan olika såser serveras som romsmör, citrongrädde, custard, eller sötad béchamel, tillbehör som förmodligen endast engelska traditionalister kan uppskatta.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2019-01

Läs mer

Om pudding

Engelsk kokkonst }

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj