Om hemlagat, husmanskost

Fotograf/bild: Takeaway

Om hemlagat, husmanskost

(hemlagad, hemlagat, hembakat, husmanskost rustik mat)

Engelsk översättning homemade cooking, plain cooking = simple rustic food

Fransk översättning fait ā la maison, comme ā la maison, ā la maison, ā la ménagčre, ā la bourgeoise = plats rustiques

Italiensk översättning fatti in casa = semplice cibo rustico

Tysk översättning Hausmannskost = einfaches rustikales Essen

Spansk översättning hecho en casa =comida rústica simple

Hemlagad (fr. fait ā la maison, maison = husets) är enligt Svenska Akademien något som tillagats i hemmet. Förekommer ofta i restaurangs­ammanhang som epitet, karaktäriserande benämning om den typ av mat man lagar. Även restauranger har döps till "hemlagat". Att få samma mat som hemma är kanske inte det man söker när man går på restaurang, men innebörden är mer "god klassisk mat av enklare slag tillagat på traditionellt sätt". Snarlikt och ibland detsamma som det vi kallar "husmanskost". Hembakat är bröd som bakats traditionellt, till exempel i ett lokalt bageri, i motsats till industribakat bröd. Franskans "ā la maison" kan innebära "hemlagat" men också något som är speciellt för restaurangen till exempel vin ā la maison (huset vin) som då skall vara prisvärt och inte för dyrt. Jämför ā la paysanne, se > På bondens vis.

Husmanskost (fr. ā la bourgeoise = på borgerligt vis, ā la ménagčre = på husmors vis) är enkel, men god, rustik vardagsmat av goda råvaror, såsom oxbringa med rotmos, köttbullar, raggmunk, saftkräm på inhemsk frukt med mera. Härstammar från äldre tiders markegångstaxor i Sverige, som reglerade priserna på gästgiferier. Läs mer > Svensk kokkonst.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-07
Läs mer

På bondens vis

Svensk kokkonst

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj