Så friteras kyckling

Så friteras kyckling

Kyckling är en känslig vara, i synnerhet utan skinn och bör paneras innan fritering, åtminstone enkelpaneras. Panering ger saftigare kött än utan, tack vare att köttet skyddas av paneringen. I Sverige friteras kyckling sällsynt, recepten är begränsat. Desto vanligare är det i barbecuelandet USA och i Asien. Allmänt om fritering se > Så friterar man. Se recept > klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Annan fågel friteras på likartat sätt, läs mer > Så friteras fågel.

Deep fried chicken: Som regel friteras kycklingdelar. Klassiskt i USA är att marinera delarna i "buttermilk" (filmjölk) med lite kryddor i 1 timme upp till 2 dagar förvarad i kylskåp. Därefter enkelpaneras delarna i en blandning av mjöl och annat varefter kycklingen friteras (se dito recept).

  • Vara: Köttval: Alla kycklingdelar kan friteras, med eller utan ben, till och med hel kyckling (se film via länk nedan > Deep fried hole chicken). Skinnet kan med fördel vara kvar, men tas bort av kalorirädda. Kycklingbröst kan skivas tunt som schnitzel och lårfilé kan skäras i munstora bitar, vilket ger kort tillagningstid. Färs kan formas till små bullar (= chicken nuggets). Torka av fukt innan tillagning.
  • Portionsberäkning: 175 gram råkött utan ben, eller 200 gram med ben, ger cirka 140 gram tillagat.
  • Marinering: Kyckling marineras ofta i saltlag eller filmjölk (eng. buttermilk) och allehanda kryddor. Saltlag som ger jämn sälta, består av 1 del salt och 8 delar vatten, eventuellt också lite socker, vari kycklingen marineras i kylskåp 2 dagar eller längre. Buttermilk (filmjölk) har emulgerande (konsistensgivande) egenskaper, vilket ger stabilare frityrskorpa.
  • Panering: Kyckling bör alltid paneras vid fritering, enkel-, dubbel- eller frityrsmetspaneras med tunn eller tjock smet. En tjockare smet är att föredra (läs mer >  Om frityrsmet). Paneringen skall vara heltäckande.
  • Mise en place (allt på plats): Det är extra viktigt att vara väl förberedd innan fritering. Varorna skall vara ansade och tillskurna, samtidigt som de inte får torka ut innan tillagning. Tillbehör förbereds och tillagas. Panering blandas. Utrustning tas fram, servering förbereds, säkerhet och logistik tänks igenom.
  • Fritera: Ha hålslev, tång, kastrullock och grytlappar till hands. Häll kall frityrolja i kärlet till halv höjd (max 2/3-delar) i kastrull eller panna. Oljan skall ha nått sin temperatur innan fritering. Fritera i omgångar, inte för mycket i taget. Lägg i varorna försiktigt. Vänd någon gång.
  • Stektemperatur: 160-190°C. Fritera inte för mycket samtidig, stek i omgångar. Temperaturen bör aldrig understiga 150°C under tillagningen. Använd termometer som tål hög värme (frityrtermometer), en stektermometer med sladd brukar fungera bra.
  • Stekgrad, tid: Köttet skall vara genomstekt och skorpan brun och krispig. 2-25 minuter beroende på tjocklek. Vingar 10-15 minuter, ben 15-20 minuter, helt bröst och lår/klubba 20-25 minuter. Panerad schnitzel 3-5 minuter. Enkelpanerad vara något kortare tid. Panerad färs (nuggets) och kött i små tärningar 3-5 minuter. 
  • Djupfryst: Färs eller små bitar kan med fördel frysas och sedan dubbelfriteras (jämför pommes frites). Se recept > Chicken nuggets.
  • Färdigfriterad mat lyfts ur med nätkorg i fritös, med stektång eller hålslev i kastrull. Låt fettet rinna av på galler eller hushållspapper.

Varning: Frityroljan blir het och farlig. Vidta försiktighetsåtgärder. Läs mer > Så friterar man.



SÅ ANVÄNDS FRITERAD KYCKLING


Friterad kyckling används som maträtt, eller som snacks och då vanligen med dippsås.


Recept friterad kyckling:

  • Friterade kycklingdelar, se dito recept. Se filmer via länk nedan.
  • Buttermilk fried chicken är filmjölksmarinerad friterad kyckling. Se dito recept. Film nedan.
  • Dakgangjeong är koreansk dubbelfriterad kyckling i smakrik glasyr. Se dito recept. Film nedan.
  • Chicken nuggets (eng. nugget = klump) är panerad kycklingfärs som friteras. Se dito recept. Se film nedan. Begreppet nuggets skapades i mitten av 1900-talet av livsmedlesprofessorn Robert Baker på Cornell University. Han gjorde det möjligt att forma kycklingmassan som man ville. McDonald´s och Kentucky Fried Chicken har gjord produkten världsberömd som snabbmat. Den innehåller mycket fett och enligt studier av snabbmaten är köttandelen mindre än 50%. Recept benämnda nuggets är vanligtvis av kycklingkött, men kan vara av fläskkött, bönor eller annat.

Kentucky Fried Chicken KFC är namnet på en välkänd amerikansk snabbmatskedja, startad 1930 av Harland Sanders (hans ansikte finns i logotypen). Kycklingdelar marineras i saltlag i minst 4 timmar ställd i kylskåp. Bitarna paneras i en mjölblandning, bestående av torrmjölk, äggvitepulver, vitlökspulver, salt och 11 "hemliga" malda kryddor (svart- och vitpeppar, salvia, paprika, koriander, ingefära, sellerisalt, kyndel, kryddpeppar, kardemumma, persilja och vaniljkorn). Kycklingen friteras i 160°C.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-02

Läs mer

Så friteras fågel

Så friterar man

Om frityrsmet

Så panerar man

Film: Friterade kycklingdelar

Film: Dakgangjeong, koreansk dubbelpanerad kyckling

Film: Buttermilk, enkelpanerad friterad kyckling

Film: Chicken nuggets

Film: Deep Fried Chicken Legs

Film: Deep Fried Chicken Wings

Film: Deep-fried hole Chicken

Recept med Så friteras kyckling

Det finns 4 recept med Så friteras kyckling