foliekokning, i kapprock

Fotograf/bild: Norskfisk.se ¤

foliekokning, i kapprock

(foliekokning, i kapprock)

Foliekokning innebär inneslutning av vara i aluminiumfolie, vilket bevarar vätskan i paket även vid ungslagning eller grillning i höga temperaturer. Varan blir kokt i stället för stekt och förlorar mindre mängd vätska (blir saftigare). Det finns viss risk för överkokning och att varan kan bli bränd i botten av höga temperaturer, till exempel på grillen.

Kapprock är ett gammal term för ytterrock. Gastronomiskt innebär "i kapprock" att tillaga något i ett hölje till exempel inlindat i (smör-)papper eller aluminiumfolie. Ett vanligt sätt att tillaga ömtåliga varor som fisk eller grönsaker på grillen, som då blir mer kokt än stekt. En gammaldags metod är att linda in fisk i blött tidningspapper och lägga paketet i glöd från öppen brasa (se recept > Brasgädda i kapprock à la Bengt). Maträtten serveras vanligtvis i sitt hölje.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-04

Läs mer

Folie, plastfilm

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj