Asiatisk ångkokare

Asiatisk ångkokare

(asiatiska ångkokare)

Engelsk översättning Asian steamer, bamboo steamer

Fransk översättning vapeur asiatique, vapeur à bambou

Italiensk översättning piroscafo asiatico, piroscafo di bambù

Tysk översättning asiatischer Dampfer, Bambusdampfer

Spansk översättning vapor asiático, vapor de bambù

Asiatisk ångkokare är kokkärl av bambu eller metall som kan placeras i en wokpanna över kokande vatten. Korgarna är staplingsbara så att man kan tillaga flera varor samtidigt. De kan också ställas över en stor kastrull om man saknar wok. Ångkokning används flitigt i det asiatiska köket för att koka grönsaker, fisk, kyckling med mera. De är billiga i inköp och finns i olika storlekar. Nyinköpta bambukokare bör blötläggas några timmar innan användning för att få bort bambulukten. Det finns två kinesiska ångkokningsmetoder för wok.

Ch´eng som sker öppet och tillagningen går snabbt. Färska varor som endast behöver försiktig värmebehandling tillagas på detta sätt, till exempel strimlad fisk, fågel eller kött. Varan kryddas/marineras före tillagning.

Tun innebär sluten ångkokning, det vill säga kokning under lock. Denna metod används för långsam ångwokning av fastare varor under längre tid.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11

Recept med Asiatisk ångkokare

Det finns 4 recept med Asiatisk ångkokare