På kungligt vis

På kungligt vis

(1. Royale = fin äggstanning 2. ā la Royale = mat för kungliheter, Kungliga förebilder t.ex.: Marie-Antoinette, Napoleon, Tsar Alexander, Aida, eller Oscar II, Gustav Adolf, prins Bertil)

Engelsk översättning 1. Royale = savory egg custard 2. ā la Royale = food for royalty

Fransk översättning 1. Royale (oeuf Royale) 2. ā la Royale, ā la Reine, ā la Condé, ā la Charlotte, ā la Chambord, ā la Albertine

Italiensk översättning 1. pastella di uovo solidificata 2. ā la Royale = cibo per reali

Tysk översättning 1. Eierstich 2. ā la Royale = Essen für Könige

Spansk översättning 1. masa de huevo solidificada 2. ā la Royale = comida para la realeza

Kungligheter har givit namn åt många maträtter. Ā la Royale (på kungligt vis) och ā la Rein (på drottningen vis) används om något som anses extra fint och välsmakande, oftast om ganska avancerade rätter som Vol au vent ā la Reine. I Sverige har vi till exempel Prinsesstårta, en klassisk tårta eller bakelse med sockerkaksbotten, fylld med gräddkräm och garnerad med marsipan. Många rätter har också namngivits efter specifika kungligheter (se nedan).

  • ā la Royale (fr. "som hos kungen") kan avse allehanda finare rätter, även dryck som drinken Kir Royale (se dito). Kan vara finare kötträtt till exempel Ličvre ā la Royale vilket är en känd harrätt i Périgord (se film via länk nedan), liksom finare fisk eller fågelrätt som pocherats (lättkokats). Sauce Royale är en tjock velouté (brun grundsås) med grädde och hackad tryffel. Royale kan också avse kalla och varma desserter.
  • Royale (oeuf Royale) är i Frankrike = fin äggstanning. Consomme ā la Royale är klar soppa med äggstanning. Läs mer > Så kokas ägg. Se recept > Äggstannig, fin äggstanning, äggroyal. 

Här några kungligheter som gett namn åt mat.

  • Aida, etiopisk prinsessa som förekommer i Verdis opera med samma namn, är förklaringen till Aidasallad = grönsallad på tomat, paprika, kronärtskocka och ägg.
  • Chambord är namn på en fransk prins som levde på 1800-talet och på slott i Loire, byggt på 1500-talet åt Francois I. Ā la Chambord = fiskfrikadeller (fr. quenelles) med tryffel, stekta champinjoner, kräftor, brödkrutonger.
  • Charlotta, gemål till Georges III (kung av England 1760-1820) är namnet bakom desserten Charlotte som tillagas i en djup form, klädd med sockerkaksskivor och fylld med olika krämer, glass, vispgrädde etc.
  • Condé och Conti var prinstitlar som sidolinjen av franska kungahuset Bourbon förlänades, t.ex. Louis av Bourbon, prins av Condé. Ā la Condé = puré på röda/bruna bönor och rödvinssås med smör till stekt kött. Potage Conti = linspuré.
  • Gustav Adolf = kunglig svenskt namn t.ex. Gustav VI Adolf, farfar till nuvarande kungen av Sverige. Gustav Adolfbakelse = traditionell sockerkaksbakelse med sylt grädde och marsipan. Äts speciellt den 6 november = svensk namnsdag och flaggdag.
  • Kejsarinnan Elisabeth av Österrike förärades en lyxig ungspannkaka benämnd Kaiserschmarrn, vilken tillägnades henne till bröllopet med Frans Josef år 1854.
  • Marie-Antoinette (1755-1793) drottning av Frankrike påstås ha sagt "låt dem äta bakelser" (qu´ils mangent de la brioche", brioche = smörrikt bröd, se dito) när hon hörde att befolkningen svalt och saknade bröd, vilket skulle vara ett bevis på hennes okunnighet om befolkningens levnadsvillkor. Det finns dock inget belägg för detta utan är sannolikt en skröna för att misskreditera en illa omtyckt drottning. Filosofen Rousseau skrev på 1760-talet i sina "Bekännelser" att citatet fällts av en "stor prinsessa", men då han skrev detta hade Marie-Antoinette inte ännu kommit till Paris. Citatet förekommer även redan 100 år tidigare om Maria Teresia, Ludvig XIV:s spanska drottning. En annan myt är att dåtidens champagneglas som var kupformade hade formats efter Marie-Antoinettes bröst.
  • Napoleon och hans brorson Napoleon III har bl.a. gett upphov till napoleonbakelser och finaste åldersbeteckningen för brandy/konjak. Napoleonbakelse = Smördegsbotten varvad med äppelsylt och vaniljkräm. Ovansidan garneras med smält gelé och florsockerglasyr. Napoleonhattar = mandelfyllda mördegskakor.
  • Oscar II, kung av Sverige 1829-1907 har givit namn åt Oscarstårta även kallat succétårta = fin mandeltårta och Kalvfilé Oscar = kalvfilé med två sparrisar, samt hummer och choronsås. Den sistnämnda skapades 1897 på Operakällaren till Oscar II:s ära.
  • Prins Albert av Sachen-Coburg, make till 1800-talets drottning Viktoria i England, är bakgrunden till ā la Albertine = tillbehör med frästa tomater, sparris blandade i vitvinssås med tryffel & persilja. Serveras till fisk. Sauce Albert = ljus grundsås smaksatt med pepparrot och engelsk senap.
  • Prins Bertil (1912-1997) var prins av Sverige och hertig av Halland. Han har givit namn åt bl.a. Crępes ā la prins Bertil (innehållande räkor och hollandaise - se recept) skapad av prinsens gode vän Tore Wretman. Prinsen hade stort intresse av idrott, motorsport och mat.
  • Tsar Alexander I av Rysslands tsar (1801-1825) har namngivit Alexandertårta = mördegstårta fylld med hallonsylt och florsockerglaserad.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02


Läs mer

Film: Ličvre ā la Royale

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj