Matlagning, en handbok

Matlagning, en handbok

(Omdöme: 4 av 5 möjliga som utbildningslitteratur)

Matlagning, en handbok

  • Kategori: Baskokbok.
  • Författare: Jan-Erik Hallberg och Anders Hjelmberg.
    Jan-Erik Hallberg: Visionär, matforskare och kock med mästarbrev, som i 20 år arbetat som lärare inom HR- och LiCharkprogrammen och med nationella tävlingar inom Svenska Kockars Förenings Tävlingskommitté. Ofta anlitad faktagranskare inom matlagningsområdet.

    Anders Hjelmberg: Tidigare yrkeslärare och expert på Skolverket inom hotell- och restaurangprogrammet. Engagerad i nationella och internationella tävlingar inom Yrkesvärldsmästerskapet för ugndomar i utbildning i samarbete med SHR. Tävlingsdomare och sensor vid yrkesprov. Rektor för HR-programmet i Helsingborg.
  • Förlag: Studentlitteratur. Utgivningsår: 2010 Upplaga 3:1
  • Pris 2013: Inbunden cirka 550 kr inklusive moms.
  • Innehåll (422 sidor i storformat):

    1. Historik, kokkonst
    2. Arbetsmiljö, utrustning, livsmedelslokaler
    3. Produktionshantering, arbetsplanering
    4. Smak, aromämnen, kvalitet, näringsämnen, varufakta
    5. Tillagningsmetoder, husmanskost
    6. Fond, buljong, redning, såser
    7. Förrätter, soppor
    8. Ägg-, mjöl- och grynrätter
    9. Grön- och rotsaksrätter, vegetariskt
    10. Fisk- och skaldjursrätter
    11. Kött- och fågelrätter, innanmat
    12. Efterrätter
  • Sammanfattning: Boken omfattar nästan allt om matlagning på en djup kunskapsnivå. En mångfald bra receptexempel och fina illustrationer. Dessutom det mesta som gäller för restaurangkök. Boken vänder sig branschfolk. 400 sidor.
  • Recension av Kunskapskokboken: En bra sammanfattning av matlagningens grunder anpassad till restaurang- och kockelever. Boken kräver dock en hel del grundkunskaper för att vara begriplig och därför för svår för hemmakockar utan större erfarenhet. Ett litet minus för pedagogik och strukturering.
  • Betyg: 4 av 5 möjliga som utbildningslitteratur. Fordrar vissa förkunskaper.
  • Nästa bok: För den som läst och lärt vad som står i Matlagning - en handbok, rekommenderas ytterligare förkovring genom att läsa Matmolekyler (se dito).

Kunskapskokboken. Reviderat 2013-04

Läs mer

Köp boken på Studentlitteratur

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj