Så bakas glutenfritt bröd }

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Så bakas glutenfritt bröd }

Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn.

Celiaki är en kronisk sjukdom som orsakas av över­känslighet mot gluten och leder till skada på tunntarmen. Cirka en halv procent av svenkarna är glutenintolleranta. Symtomen kan uppkomma i alla åldrar. Åtgärden är att undvika varor som innehåller gluten.

Baka utan gluten

Glutenfria mjöl se > Glutenfritt mjöl.

Gluten gör degen elastisk med god bakförmåga. Att baka glutenfritt är därför inte helt enkelt. För saftigare och hållbart bröd blandar man in husk och andra fibrer. Degen skall vara lösare än vanlig deg, för att inte bli torrt och smuligt. Bearbeta degen väl, helst med maskin. Bakmaskin är ett utmärkt hjälpmedel. Tänk på att även använda gluten­fria produketer till form, plåt och annat.

  • Sockerkaka: Byt ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix.
  • Bröd/vetebröd/småkakor: Celiakiförbundet har speciella recept.
Läs mer

Om gluten, glutenfritt

Glutenintolerans

Om brödbakning matbröd

Om glutenfritt bröd

Celiakiförbundet

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj