Om Madeira

Om Madeira

(Sercial, Verdelho, Bual, Malmsey)

Madeira är en portugisisk ögrupp i Atlanten norr om Kanarieöarna och med varmt klimat året om. Ögruppen är känd för sina starkviner, som kan vara alltifrån torra till söta, och är uppkallade efter öns traditionella druvsorter (Sercial, Verdelho, Bual, Malmsey). 

Madeiras vin är synnerligen kraftfullt och har en förmåga att klara sig på flaska nästan hur länge som helst. Vin­typen upptäcktes under segeltransporterna från Europa till Sydamerika, då vinfaten värmdes upp, vilket gav vinet mörk färg, bränd doft och kraftig, lätt bränd smak.

Numera får vinet ligga i rum som upphettas av solen, eller i speciella ugnar (estufagemmetoden). Ju högre temperatur, desto mer bränt och karamelliserat vin. Efter upphettningen justeras alkoholhalten till cirka 17 %. Tillsätts druvsprit till jäsande must erhålles ett sött vin, men får vinet först jäsa färdigt blir det torrt.

Enklare madeira fatlagras ett par år, medan årgångsvin måste lagras minst 20 år. En del riktigt högklassiga viner fatlagras i 100 år innan de buteljeras.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj