Le Viandier & gravmonument Tirel

Guillaume Tirel 1310-1395

(Taillevent)

Fransk översättning Le Viandier

Guillaume Tirel (1310-1395), mer känd som sitt alias Taillevent ("storvind"), var under 1300-talet köksmästare bland annat hos de franska kungarna Philippe VI (1326-1347), Charles V (1355-1380) och Charles VI (1381-1395). Han anses allmänt vara den första riktiga mästerkocken. Tirel propagerade vid hovet starkt för de kraftfulla vinerna från Bordeaux och Bourgogne.

Viandier: Som Taillevent är Tirel ihågkommen för att ha gjort större tillägg till en redan existerande avhandling om fransk kokkonst benämnd Le Viandier. Skriften hade stor inverkan på eftervärldens kokboks­litteratur och är en viktig källa för mathistoriker som studerar medeltidens mat i Nordfrankrike.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-05

Läs mer

Om kokkonst, gastronomi

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj