Om djupfrysning

Fotograf/bild: Film: Winter Swimming Competion

Om djupfrysning

(1. frysa in, infrysning, fryst 2. djupfrysa, djupfryst 3. tina, tina upp, upptina 4. frostbiten, frostnupen, frostskadad, Så fryser man in)

Engelsk översättning 1. freeze, freezing, frozen 2. deep-freezing, deep-fozen 3. throw 4. frostbitten, damaged by frost

Fransk översättning 1. congélation, congelé 2. surgélation, surgelé 3. dégeler, décongeler 4. congeler, abimé par la gelée

Italiensk översättning 1. congelare 2. surgelare 3. sgelare, scongelare 4. gelato, congelamento

Tysk översättning 1. Einfrieren, gefrieren, eingefroren 2. Tiefgefrieren, Tiefgefriert 3. auftauen 4. Erfrierungen, Frostschäde

Spansk översättning 1. congelación, congelarse 2. congelar, congelado 3. decongelar 4. congelado, daño causado por congelación

Sval- och kylförvaring hämmar mikroorganismernas tillväxt och förlänger i allmänhet varors hållbarhet. Att djupfrysa varor tar bort nästan all skadlig inverkan. Varor som förvaras mycket länge i frys kan torka ur, härskna och smakförändras, men sällsynt bli oätligt.

  1. Frysa in (infrysning) = stelna av köld. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
  2. Djupfrysa = först snabbfrysa i så låg kyla möjligt och sedan förvara i låg kyla. Se nedan.
  3. Tina (tina upp, upptina) = "bringa att smälta" något som varit fryst.
  4. Frostbiten, frostskadad: Frost = finkornig isbildning av fukt. Frostbiten ("frostnupen") = något som utsatts för temperatur under 0°C utan att ha frostskadats, till exempel nypon (läs mer > Nypon). Frostskadad = något som förstörts av stark kyla, till exempel potatis i kylskåp (läs mer > Potatiskvalité).
Läs mer om att frysa och tina olika varor via länkar nedan.



DJUPFRYSNING

Djupfrysning (fr. congélation) är en utmärkt metod för att bevara livsmedel. Mikrobiologisk tillväxt avstannar under -10°C. Tekniken utvecklades industriellt i början av 1900-talet. I princip kan alla livsmedel frysas, dock med varierande resultat. Konserveringstillsatser behövs ej.

  • Snabb infrysning (fr. surgeler) är viktigt. Industriellt vid -40 °C, i hemmen vid -25°C. Ju lägre desto längre hållbarhet. Vid långsam infrysning bildas stora iskristaller som gör varan sladdrig vid upptining och förstör utseende, smak och näringsvärde.
  • Lagring bör ske vid -18°C eller lägre. Ju lägre desto längre hållbarhet. Frysta varor måste förpackas väl för att inte utsättas för uttorkning.

Hemfrysningsråd:

  • Använd råvaror av god kvalitet.
  • Frysen bör vara avfrostad, inga tjocka islager.
  • Sätt frysen på maximal kyla, helst 1 dygn i förväg.
  • Använd fryspåsar, pressa ut luften och förslut.
  • Platta gärna ut paketen = lättare att tina.
  • Lägg in lite åt gången (10% av utrymmet).
  • Lägg ut glest vid infrysning, tätt vid förvaring.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02

Läs mer

Frysa och tina fisk, skaldjur

Frysa och tina grönsaker, frukt, bär

Frysa och tina kött

Frysa och tina fågel

Infrysning bröd, frystid bröd

Förvara svamp

kyla

Frys-/smältpunkt, kokpunkt

Potatiskvalité

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj