En normalportion fisk efter tillagning bör vara runt 130 gram. En hel fisk består till cirka hälften av filé och hälften är ben, inälvor, skinn och fenor (40-60%). Vid tillagning minskar vikten med cirka 15%. Det innebär att det fordras drygt 300 gram rå fisk för en normalportion på 130 gram tillagad fisk. Större fiskar ger högre utbyte än små och utbytet varierar en del mellan fiskarterna.

Normalportion (gram)

Råvikt

Rens ca

Tillagad

Hel orensad liten fisk

350 g

56%

130 g

Hel orensad större fisk

300 g

50%

130 g

Rensad fisk utan huvud

200 g

23%

130 g

Fisk i skivor med ben

175 g

13%

130 g

Fiskfilé

150 g

0%

130 g

Strömmingsfilé

160 g

4%

130 g


PORTIONSBERÄKNING

För en hel stor fisk med huvud utgör rens cirka 50% och för en liten fisk cirka 56%. Utan huvud utgör rens av ben, fenor och skinn cirka 23%. Vid tillagning viktminskar fisken med cirka 15%. En normalportion fisk bör väga 130 gram efter tillagning vilket ger följande portionsvikt rå fisk.

  • Råvikt hel liten fisk med huvud: 350 gram/portion.
  • Råvikt hel större fisk med huvud: 300 gram/portion.
  • Råvikt rensad fisk utan huvud: 200 gram/portion.
  • Råvikt fisk i skivor med ben: 175 gram/portion.
  • Råvikt filéad fisk: 150 gram/portion.
  • Strömmingsfilé: 160 gram/portion.





Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj