Bondbröd

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Lantbrödsmjöl

(ljust lantbrödsmjöl, mörkt lantbrödsmjöl, lantbrödsmjöl av fyra sädesslag)

Lantbrödsmjöl är proteinstarka mjölblandningar, alla med tillsats av "torrskållning" (skållat rågmjölspulver) och surdegs­pulver. Det finns tre sorter lantbrödsmjöl att köpa i handeln, ljust och mörkt lantbrödsmjöl, samt lantbrödsmjöl av fyra sädesslag.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 55 gram. 100 g = 1,8 dl.
    Avser struket mått med luftigt mjöl, ej packat. Häll mjölet direkt ur påsen i måttkärlet.
  • Alternativ vara: Rågsikt.
  • Försäljning: Finns i de flesta butiker.
  • Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt. Mycket lång hållbarhet.

Ljust lantbrödsmjöl innehåller vetemjöl, siktat rågmjöl, skållat rågmjöl, vetemalt och surdegspulver.

Mörkt lantbrödsmjöl vetemjöl, grovt rågmjöl, rågkli, rågskållning, rågmalt och surdegspulver.

Lantbrödsmjöl av fyra sädesslag innehåller 62% vetemjöl, 17% kornmjöl, 16% rågmjöl och 5% havremjöl.

Hälsa/näring: Generellt fiberrikare och nyttigare matbröd än vitt matbröd. Protein 9-11%, fett 1,5-2% och kolhydrater 73-75% varav 6-9% kostfibrer.


SÅ ANVÄNDS LANTBRÖDSMJÖL

Lantbrödsmjöl används till att baka rustikt ljust eller mörkt matbröd.

  • Ljust lantbrödsmjöl ger ett fint, ljust och saftigt lantbröd med mycket smak. Tillsätt vatten och jäst. Man kan variera brödet genom inblandning av kli, kross, sirap och fintärnade bitar av t.ex. morötter eller fetaost.
  • Mörkt lantbrödsmjöl ger ett mörkt, fiberrikt matbröd. Kan även användas som inblandningsmjöl.  
  • Lantbrödsmjöl av fyra sädesslag ger mellangrovt bröd. Kan även användas som inblandningsmjöl.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03

Läs mer

Rågsikt

Brödmix

Om ljust matbröd

Om mörkt matbröd, rågbröd

Recept med Lantbrödsmjöl

Det finns 5 recept med Lantbrödsmjöl