Munkjärn, munkpanna

Munkjärn, munkpanna

Munkjärn (munkpanna) är en speciell stekpanna av gjutjärn, vanligtvis med 7 halvklots­formade hål för tillagning av klassiska munkar, det vill säga munkar utan hål (så kallade Berlinermunkar). Förr fanns också munkpannor i koppar, som invändigt förtennats, med fötter så att den kunde stå över öppen eld. Gjutjärn och koppar leder värme bra och behåller den höga värmen som behövs för munkarna. Läs mer > Om munkar. Det finns munkplåt för tillagning i ugn (läs mer > Kakformar, tårtformar).

Munkpanna är en specialpanna för att grädda t.ex. äppelmunkar. Det är en tjock gjutjärnspanna med halvklotformiga hål vari munksmeten hälls. Gjutjärnet leder värme bra och behåller den höga värmen som behövs för munkarna. Förr var det vanligt med munkpanna i koppar som invändigt förtennats. Äppelmunkar kan också med fördel friteras.


SÅ ANVÄNDS MUNKJÄRN

En pannkaksliknande smet hälls i hålen och gräddas över het värme (glöd). När smeten jäst upp och underdelen fått fin färg, vänds bakverket för att gräddas den andra sidan. Har man en sådan panna med järnskaft och inte en vedeldad spis kan man ställa in pannan i het ugn (175-200°C). Se recept > Gammeldags munkar. Numera finns även elektriska munkspisar för munkälskare, tillika metallformar passande till utegrillar.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-12
Läs mer

Om frityrkransar, stavar

Bakformar, kakformar ¤

Recept med Munkjärn, munkpanna

Det finns 2 recept med Munkjärn, munkpanna