Denaturering

Denaturering

(denaturering = ändring av ett ämne, reversibel denaturering)

Engelsk översättning denature = change of a substance

Fransk översättning dénaturer =modification d´une substance

Italiensk översättning denaturare = modifica di una sostanza

Tysk översättning denaturieren = änderung eines Stoffes

Spansk översättning desnaturalizar = cambio de una sustancia

Denaturering (latin: de + natura = göra onaturligt) innebär förändring av ett ämne så att det inte längre har kvar sina naturliga egenskaper. Reversibel denaturering innebär att ämnet återgår till sin naturliga form. Exempel inom mat och dryck nedan.

  • Alkohol: Denaturering sker av alkohol genom tillsats av oaptitligt eller giftigt ämne så att den inte längre är drickbar. Gäller för T-sprit (rengöringsmedel), K-sprit (bränsletillsats) och D-sprit (desinfektionsmedel).
  • Protein: När protein upphettas förändras proteinernas form. Detta händer t.ex. när man steker kött eller kokar ägg (gula och vita stelnar). När kött upphettas minskar proteinernas vattenbindande förmåga, köttet släpper vatten till omgivningen (viktminskar). Proteinerna kan denaturera också av andra skäl än uppvärmning. När äggvita vispas till skum denaturerar bindningen mellan vattnet och proteinet i äggvitan (läs mer > Så vispas ägg).  Omgivningens salt-, fett-, vatten- och PH-halt kan också förändra proteinerna. Till exempel gör några droppar citron på rått kött att det vitnar och hårdnar.
  • Gelatin: När gelatinet stelnar denatureras proteinerna, men reverterar (återgår) till sin ursprungliga form vid lättare uppvärmning till exempel av muntemperaturen. Läs mer > Gelatin.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03

Läs mer

Om tillagning kött

Så kokas ägg

Ämnesomsättning

Så vispas ägg

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj