Marmoreringsgrad kött

Fotograf/bild: Pixabay ¤

Marmoreringsgrad kött

Marmorering (ådring) i kött är fina fettstrimlor insprängt i köttet (intramuskulärt fett). Marmoreringen är ett kvalitetstecken och eftertraktat för att det ger köttet god smak. Fettinsprängningen varierar för olika djur och raser. Finns mest i hondjur. Kastrerade handjur saknar i stor utsträckning fettinsprängning och köttet blir torrt och tråkigt (läs mer > Om nötkött, köttkvalité). Var inte fetträdd för marmorering, fettmängden är mycket låg och smälter ut vid tillagning. Undvik i stället att äta tjockare fettkanter och fett från pannan. Läs mer > Mörhetsgrad kött.


MARMORERINGSGRADER KÖTT

Kockskolan använder en femgradig skala för att ange marmoreringsgrad. Se respektive djurs styckdelar.
  1. Obetydlig marmorering
  2. Viss marmorering
  3. Medel marmorering
  4. Hög marmorering
  5. Väl marmorerat

 © Kunskapskokboken. Reviderat 2018-07

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj