Om stektider skivat kött }

Om stektider skivat kött }

Stektider för skivat kött varierar med köttslag. Nötkött som biff önskas som regel rött ("blodigt"), rosarött, rosa eller medium stekt. Sällan välstekt och aldrig genomstekt. Viltkött tillagas på samma sätt. Kalv och lamm vill de flesta ha lite mer stekt - rosa, medium eller välstekt. Fläskkött skall å andra sidan vara välstekt (genomstekt).

  • Skivat nötkött: Tumregeln för rosastekt kött är att steka köttet på var sida lika många minuter som det är tjockt, en 2 cm skiva = 2 x 2 minuter. Dra av en halv minut för röd och lägg till en halv minut för medium. Läs mer respektive styckdel nöt, till exempel > Biff, ryggbiff nöt.
  • Skivat kalvkött:
  • Skivat viltkött: Tillagningstider är desamma som för nöt och kalv.
  • Skivat lammkött:
  • Skivat fläskkött:

Kärntemperatur ("innetemperaturer"):

 Stekgrader kött *)

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-06

 

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj