Stektider fläskkött }

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Stektider fläskkött }

(Tillagningstid griskött, stektid fläskkött, innertemperatur fläskkött, tillagningstid fläskstek, tillagningstid kotlettrad)

Fläskkött i handeln kommer alltid från unga djur, det vill säga köttet är genomgående mört.

Pågående arbete.

Hälsa: SLV 70ºC...

KOKT SKINKA

Beräkna 45 (-60) minuter per kilo skinka, till innertemperatur cirka 70ºC (67-73°C). Julskinka 75ºC

Tidsskala för skinka 3-3,5 kg cirka:
10°C innertemperatur vid start.
30°C efter cirka en timme.
60°C efter cirka två timmar.
70°C efter ytterligare 10-30 minuter.

Tag upp skinkan ur spadet lämpligen vid 68°C och låt den svalna.

Skinktemperaturen stiger på eftervärmen. Urtagen ur spadet 1-2 grader, i spadet mer.

FLÄSKKÖTT STEKT I PANNA




TILLAGNING FLÄSKSTEK I UGN

Tillagningtid för fläskstek (bogstek, karréstek, kotlettrad) avser benfri rund stek som är rumstempererad när den sätts in i ugnen. Kylskåpskallt kött kan ta runt 30 minuter längre att tid att tillaga och riskerar att bli ojämt stekt. En rak smal stek tar kortare tid än en rund, tjock stek. Stek med ben tar 10-20 minuter kortare tid per kilo att laga än en benfri.

Stektid för benfri fläskstek i ugn 165°C:
Förbryn i 225°C värme, efterstekt i 165°C.
Genomstekt: 60-100 minuter per kilo.

Innertemperatur: Magert kött bör stekas kortare tid än fettrikt kött.

  • Kotlettrad 65-70ºC
  • Skinka ca 70ºC
  • Fettrik fläskstek t.ex. av bog 80-85ºC
    Lätt rosa fläskstek tas ut vid 70-75°C.

Kommentar: I äldre recept rekommenderas ofta genomstekt kött vid en innertemperatur av 80°C eller mer. Julia Child (känd amerikansk kokboksförfattare av det franska köket) rekommenderar 82-85°C. "Vid denna temperatur har köttsaften fått en klart blekgul färg utan minsta rosa anknytning och köttet är en aning gråaktigt med den allra svagaste antydan till skärt". Förr var det viktigt att genomsteka kött, i synnerhet griskött för att döda trikiner och bakterier. Numera är denna risk liten, varför lägre temperatur kan tillåtas, vilket ger saftigare kött. Griskött skall dock aldrig serveras råaktigt.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj