Förberedande grilltips:

  • Förbered i god tid, så undviker du stress och arbete.
  • Köp färdigt - marinader, såser och andra halvfabrikat.
  • Satsa på något enkelt om du vill umgås med gästerna.
  • Grilla i lä. Blåst = längre tid. Använd helst grill med lock.
  • Rent, hett galler gör att maten inte fastnar så lätt.
  • Borsta ren grillen när den är varm, både före och efter.
  • Borsta med mässingsborste. Stålborste är inte bra för ytan.
  • Pensla grillgallret med olja så fastnar maten inte så lätt.
  • Blötlägg träspett i 1 timme, så brinner de inte upp.
  • Använd 2 träspett i stället för ett, så vänds varan lätt.
  • Brandsläckare eller vattenslang är bra säkerhetsutrustning.
  • Aluminiumfolie är alltid bra att ha till hands.

Tips grillning:

  • Använd grillspade eller tång, inte gaffel som sticker håll på köttet varvid köttsaft rinner ut.
  • Det går inte att snabbgrilla.
  • För nära glöden ger bränd mat. Arrangera glöden i centrum så att du har lägre värme i ytterkanten.
  • Direkt värme för varor som ska grillas mindre än 15 minuter.
  • Indirekt värme (glöd från kanterna) för större bitar.
  • Reglera grillgallrets höjd om möljigt, minst 5 cm över glöd.
  • Grovt salt: Ett gammalt tips att få bort rök är att kasta grovt salt i elden en stund innan man skall rosta.
  • Bränns ytan för mycket, lägg aluminiumfolie som skydd  under.
  • Stektermometer och timer är bra hjälpmedel vid grillning.
  • Släck eld med blomspruta (eller stäng locket).
  • Grilla annat som Du inte tänkt på, till exempel melon och ost.
  • Kryddor och smakrika såser gifter sig väl till grillad mat. Salta inte i förväg, först inför eller under stekningen. Peppra när klart, peppar är värmekänsligt och smaken förvinner i hettan.
  • Grillsåser/marinader funger ofta bra som sås till mat.
  • Enris eller rökspån på aluminiumfolie ovanpå glöden ger smak.
  • Servera maten direkt från grillen, så snart som möjligt.

Grilltips kött:

  • Rumstempererat kött före grillning ger bättre resultat.
  • Snitta fettkanten på köttskivor, så kupar sig inte köttet.
  • Skär bort onödigt fett. Minskar fettdropp och brand.
  • Torka av fukt och marinad. Droppande marinad brinner lätt. Blött kött får kokt yta.
  • Pensla köttet med smör eller neutral matolja. Smakerna i fint kött försvinner av grilloljor och om det marineras.
  • Färs är bakteriekänsligt. Använd nötfärs och lammfärs.
  • Färs faller lätt sönder eller fastnar. Grilla då på folie.
  • Snitta köttet för att se om det är lagom stekt.
  • Kyckling skall vara genomstekt (men inte mer).
  • Späcka (linda med bacon) torra varor t.ex. kyckligbröst.
  • Förkoka stora köttstycken t.ex. revbenspjällen, så kortas grilltid.
  • Grilla i folie större bitar först och sedan direkt på grill.
  • Större köttbitar bör vila 5-15 min före servering.
  • Vänd köttet med tång eller spatel. Grillgaffel gör hål och värdefull vätska förloras.

Grilltips fisk & skaldjur:

  • Fet fast fisk som lax, makrill, piggvar, hälleflundra, marulk, makrill, sik, tonfisk, strömming är lättast att grilla. Behåll skinnet på fisken.
  • Fisk i eller på folie, i fiskform eller halster underlättar grillning av lös fisk.
  • Skär skåror i fiskens skinn, så drar den inte ihop sig. Skär skåror i köttet på större fisk så går det fortare.
  • Färdigrökt fisk kan värmas i foliepaket på grillen.
  • De flesta skaldjur går bra att grilla. Kort grilltid.

Grilltips gröntsaker/rotfrukter:

  • Picka hål i bakpotatis (för att de inte skall explodera).
  • Förkoka bakpotatis 15 minuter så förkortas grilltiden.
  • Skiva rotsaker så går de fortare (dock ej sötpotatis).
  • Färska grönsaker är enkelt och passar alltid till grillat.

Grilltips om annat gott:

  • Aromsmör är klassiskt grilltillbehör. Gör eget aromsmör!
  • Grilla frukt, t.ex. ananas. Nästan vad som helst fungerar.
  • Allt behöver inte vara grillat.

Sist men inte minst...Visa hänsyn mot grannar och miljön.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-07

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj