Infrysning bröd, frystid bröd

Infrysning bröd, frystid bröd

(Så fryser man bröd, Så tinar man bröd, Frystider bröd)

Frysa bröd kan man göra, men kvaliteten försämras påtagligt. Läs mer > Brödets åldrande.

Retrogradering (tillbakabildning) är en kemisk reaktion som överför ämnen till enklare molekylär struktur. Stärkelse i bland annat bröd och potatis som upphettats och sedan kylts ner retrograderar (läs mer > Stärkelse).  Mjukt bröd retrograderar sakta men säkert med tiden, brödet hårdnar och blir smuligt. Kyla påskyndar processen, brödet åldras snabbare i kylskåp än i rumstemperatur. I synnerhet gäller detta vetemjölsbröd. Försök har visat att vetebröd som förvarats i kylskåp i 20 timmar känns lika gammalt som bröd som har förvarats i rumstemperatur i 75 timmar. Läs mer > Dagens eftersmak.


INFRYSNING BRÖD

  • Frysen bör vara väl avfrostad, inga tjocka islager. Sätt frysen på maximal kyla, helst 1 dygn i förväg.
  • Nybakat bröd som fått kallna klarar frysning bäst. Att frysa veckogammalt bröd är tämligen lönlöst.
  • Grovt rågbröd som kavring och råglimpor bör först ligga och mogna någon dag innan de fryses.
  • Fettrikt bröd som småkakor härsknar lätt och kan inte lagras någon längre tid.
  • Skiva gärna matbröd innan infrysning.
  • Förpacka lämpligtvis i dagsportioner. Mjukt bröd läggs i fryspåsar. Tryck ut luften ur påsar och förslut väl. Småkakor i burk. Tårtor kläs in i aluminiumfolie och läggs i kartong. Skriv datum på paketen.


LAGRINGSTID FRYST BRÖD

  • Matbröd 6-12 månader.
  • Vetebröd 6 månader.
  • Finbröd som wienerbröd, sockerkaka, småkakor 3 månader.
  • Tårtor och bakelser 1 månad.


TINING AV FRYST BRÖD

  • Tina i rumstemperatur bör oftast ske med brödet kvar i förpackningen. Bröd med knaprig skorpa tinas utan förpackning. Brödskivor tar cirka 30 minuter att tina, vitt bröd och mindre matbröd 1-2 timmar, större matbröd upp till 8 timmar. Vetelängd 2 timmar. När brödet tinat bör det tas ur sin förpackning som oftast är fuktig innuti för att inte börja mögla. Låt lufttorka en stund och lägg in i ny torr påse. 
  • Tina i ugn är lämpligt för lätta bröd med spröd skorpa. Småbröd cirka 5 minuter i 200°C, större bröd i 5-10 minuter 175°C. Se kommentar Uppfräschning nedan.
  • Tina i micro på upptiningsläget är lämpligt för mindre mängder. Tina brödet utan förpackning, gärna på hushållspapper. 1-5 minuter beroende på mängd.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-11

Läs mer

Om brödbakning matbröd

Frysa och tina kött

Frysa och tina fågel

Frysa och tina fisk, skaldjur

Frysa och tina grönsaker, frukt, bär

Olika matbröd

Brödets åldrande

Stärkelse

Dagens eftersmak

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj